Hopp til hovedinnhold
Lille bakgrunn hvor det står Tech Ordliste

IT verden er full av forkortelser og begreper som det til tider kan være vrient å forstå og skille fra hverandre. Derfor har vi laget en ordliste som vi håper kan være til hjelp.

404-side - Page not found. En statuskode nettleseren mottar om du besøker en adresse som ikke eksisterer på nettstedet.

AD - Active Directory, En omfattende katalogtjeneste med brukere (herunder maskiner, skrivere, brukere og servere) innad i bedriften, hvor man kan styre rettigheter.

Antivirus - Programvare som brukes for å oppdage og fjerne ulike former for virus.

API - Application Programming Interface. Dette er et programmeringsgrensesnitt som brukes for å utveklse data mellom ulike applikasjoner. Det brukes ofte til å utvikle funksjonalitet på siden av et eksisterende system eller for å utveksle informasjon mellom systemer.

APP - En forkortelse for applikasjon, som er et program som kan installeres enten på bærbare eller stasjonære enheter.

Autentisering - Vil si å bekrefte noe (for eksempel sin identitet på nett)

BI - Business Intelligence. Kombinerer bedriftsanalyse, Data Mining og visualisering for å gjøre det enklere for bedrifter å ta valg og gjøre endringer basert på data.

Brannmur - Programvare eller maskinvare som skal avvise uønsket kommunikasjon til et program, en datamaskin eller et nettverk etter fastsatte sikkerhetsregler.

Cloud (Computing) - Leveranse av tjenester som servere, databaser, nettverk og programvare over internett.

Cookie - En informasjonskapsel som ligger i din nettleser for å kunne spore deg som bruker slik at nettsiden kan identifisere deg og ditt brukermønster. Brukes ofte i forbindelse med markedsføring for å målrette annonser mot deg basert på hvilke sider du har vært inne på og temaer du har vist interesse for. Alle nettsteder er pålagt å opplyse om bruk av cookies og hva de brukes til.

Cybersikkerhet - Samlebetegnelse for sikring av infastruktur, digitale tjenester og systemer for å sikre digital informasjon.

Domene. Et administrativt delområde i et datasystem eller datanettverk. Selskapets unike navn på internett, feks. evelon.no

DNS - Domain Name System. Internettjenesten som kobler domenenavn sammen med IP-adressen til en tjener på internett eller i organisasjonen som gjør det mulig å sende informasjon til riktig sted. DNS oversetter domenenavnet til for eksempel VG.no til IP-adressen til serveren som inneholder VG sine nettsider. Det blir som en telefonkatalog på internett.

Endre-til-ende-kryptering - En metode som gjør at kun de som utveksler informasjon har tilgang til krypteringsnøkler.

ERP - Enterprise Business Planning. En programvare (ikke et enkelt produkt, men en integrasjon mellom virksomhetens systemer) for styring og administrasjon av en bedrift.

Ethernet - Teknologien som gjøre at datamaskiner kan snakke sammen. Det er den mest modne og veletablerte nettverksteknologien for datatrafikk.

Hacking - Finne løsninger for å komme på innsiden av datasystemer og nettverk.

HTML - Hyper Text Markup Language. Programmeringsspråk for nettsider. Et markeringsspråk for formattering av nettsider med hypertekst og annen informasjon som kan vises i en nettleser. HTML benyttes til å strukturere informasjon; angi tekst som overskrifter, avsnitt og lister. Det kan i utgangspunktet brukes til å beskrive utseende og semantikk i et dokument.

IoT - Internet of Things. Ulike gjenstander som er utstyrt med elektronikk, programvare, sensorer, som gjør at gjenstandene kan kobles opp mot hverandre og utveklse data.

IP-adresse - Internet Protocol adresse. En unik indikator eller adresse som tildeles en enhet. For eksempel en PC eller en skriver i et TCP/IP-basert datanettverk. To enheter i et nettverk kan ikke ha samme IP-adresse. Det mest kjente datanettverket som bruker IP-adresser er internett. Det kan sammenlignes med et telefonnummer. Alle enheter må han en IP-adresse for å kunne kommunisere med andre enheter på internett.

Kryptering - Omforme data slik at informasjonen er svært krevende å lese for en utenforstående tredjepart.

LAN - Local Area Network. Trafikken du har på kontoret eller hjemme. Det er et nettverk som gjør at du kan snakke sammen maskiner, printere og servere lokalt på kontoret. LAN er det motsatte av WAN, som er nettverket til din internettleverandør som går ut på internett.

Operativsystem - Den grunnelggende programvaren som kjører på en datamaskin. Dette kan være Windows, MacOS eller Linux.

POP - Point of Presence. En metode for å få tilgang til e-post. POP fungerer ved å kontakte e-posttjenesten og laste ned alle nye meldinger fra den. Så snart der er lastet ned på PC’en, slettes de fra e-posttjenesten.

RAM - Random Access Memory. En type lagringsplass brukt i datamaskiner som gir tilgang til alle de lagrede dataene i vilkårlig rekkefølge. Betegnelsen brukes oftest om hovedhukommelse elle hovedminnet. Dette er den delen av minnet i en datamaskin der prosesser ligger klare for kjøring av et program/prosess i maskinen.

Redundans. Innebærer duplisering av kritiske komponenter i et system for å øke driftssikkerheten. Dersom en komponent eller funksjon slutter å fungere, vil man med redundans ha tilgang til bacup.

SaaS - Software as a service. Programvarer hvor brukerne får tilgang via nettleser i stedet for at programvaren installeres på brukerens PC.

SSL - Secure Sockets Layer. Et program som ligger mellom brukeren og serveren, og som sørger for at uvedkommende ikke kan hente ut informasjon som blir utvekslet. Eksempler på tjenester som bruker SSL for å øke sikkerheten er nettbanktjenester og nettbutikker hvor man oppgir kredittkortnummer.

Tenant. En konto som representerer organisasjonen

URL - Uniform Resource Locator. En unik adresser til en ressurs på internett, bedre kjent som nettadresse. En enkel URL består av en protokoll (for eksempel http eller https) og et domenenavn (for eksempel www.evelon.no)

VPN - Virtual Privat Network. Betegnelsen på en datateknikk som anvendes for å skape «punkt-til-punkt»-forbindelser, såkalte «tunneler», gjennom et datanett. En VPN-tunnel kan være kryptert, noen som er viktig når man ikke kjenner eller er usikker på sikkerheten. En VPN-tunnel gjør at du kan snakke fra punkt til punkt helt privat.

Er det andre forkortelser innenfor IT du ønsker forklart? Ta kontakt, så vil vi hjelpe deg!

Publisert:

Vi hjelper gjerne til med å finne den beste løsningen for din bedrift

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat!