Hopp til hovedinnhold

Er visuell hacking noe å bry seg om?

Visuell hacking skjer overalt

Visuell hacking er en trussel som ofte blir oversett, spesielt i bedriftsmiljøer. Visuell hacking, også kjent som skjerm-snoking, er en taktikk som utnytter fysisk tilgang til sensitive informasjon ved å se på eller fotografere skjermer uten samtykke. Er dette en trussel som man bør ta på alvor? Vi mener det.

Hva er så visuell hacking?

Visuell hacking er en form for datainntrenging som utnytter det menneskelige aspektet ved datasikkerhet. Det involverer å stjele informasjon fra dataskjermer, whiteboards, dokumenter og annet sensitivt materiale ved å observere det direkte eller ta bilder av det. Dette kan skje på offentlige steder som kafeer, flyplasser eller kontorer.

Trusselen mot bedrifter

Bedrifter håndterer en overflod av sensitiv informasjon, fra kundeopplysninger til konkurransestrategier. Visuell hacking kan føre til alvorlige konsekvenser som datalekkasjer, økonomisk tap, tap av omdømme og juridiske konsekvenser.

Her er noen måter visuell hacking kan påvirke bedrifter på:

Tyveri av Konfidensiell Informasjon:
Hvis en uautorisert person får tilgang til informasjon som forretningsplaner, finansielle data eller kundeopplysninger, kan dette resultere i tap av konkurransefortrinn og tillit.

Industriell Spionasje: Konkurrenter eller utenlandske aktører kan utnytte visuell hacking som en del av en større industriell spionasjeaksjon for å skaffe seg innsikt i bedriftens forskning, utvikling og strategier.

Sosial manipulasjon: Hackere kan bruke visuell hacking som en del av en større strategi for sosial manipulasjon, hvor de kombinerer innsamlet informasjon med målrettet phishing eller annen teknikk for å kompromittere systemer.

Beskyttelse mot visuell hacking

Beskyttelse mot visuell hacking krever en kombinasjon av teknologiske løsninger, retningslinjer og opplæring. Ikke minst være litt paranoid og bruke fornuft når man håndterer informasjon i det åpne rom.

Her er noen opplagte tiltak bedrifter kan implementere:

Rydding av skrivebordet: Oppfordre ansatte til å rydde bort sensitivt materiale fra skrivebordet når de ikke er til stede.

Opplæring og bevissthet: Gi ansatte opplæring om risikoen forbundet med visuell hacking og oppfordre dem til å være årvåkne og varsomme med sensitiv informasjon.

Fysisk sikkerhet: Implementer fysiske sikkerhetstiltak som adgangskontroll, overvåkning og sikre oppbevaringsløsninger for sensitive dokumenter.

Digitale Retningslinjer: Etablere retningslinjer for bruk av skjermbeskyttere, låseskjerm og datakryptering.

Men den enkleste er kanskje et velfungerende personvernfilter. Altså installer et personvernfilter på din bærbare PC for å begrense synsvinkelen til skjermen, slik at informasjonen bare er synlig rett foran brukeren. Veldig enkelt, og veldig tilgjengelig.

Dette er for øvrig noe jeg benytter selv på min Lenovo ThinkPad 14 tommer, altså denne her. Dette er en rimelig beskyttelse som fungerer veldig bra. Man kan velge å ha den på hele tiden, eller velge en løsning hvor man bruker den kun når den er nødvendig.

Personvernfilter forfra
Personvernfilter forfra
Personvernfilter fra siden
Personvernfilter fra siden

Det er ikke ofte at jeg jobber med forretningshemligheter som ikke bør sees av andre, men man vet aldri når et slik filter er nyttig. Og kvaliteten på disse filterne er blitt såpass bra at jeg jobber med mitt filter på hele tiden. Og samtidig vet at den informasjonen jeg har på skjermen vises kun til meg selv. Noe som er en trygghet for meg og for Evelon. Noe som nok andre sikkerhetsbeviste bedrifter og ansatte burde tenke på selv.

Visuell hacking bør tas på alvor

Visuell hacking er og blir en reell trussel mot bedrifter, og det er viktig å ta det på alvor. Ved å kombinere enkle løsninger med bevisstgjøring og opplæring, kan ansvarsbevisste bedrifter redusere risikoen for å bli offer for visuell hacking.

Er du interessert å dette på alvor og anskaffe et filter til din enhet eller din bedrift?


Publisert:

Vi hjelper gjerne til med å finne den beste løsningen for din bedrift

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat!