Hopp til hovedinnhold

Hva tror vi om 2023?

Juletre og julehilsen

Vi ønsker å rette en stor takk til dere som følger oss, kommenterer, gir oss tilbakemeldinger, og som abonnerer på våre nyhetsbrev - det gir oss energi til å fortsette. Vi har som mål å bidra med informasjon og læring som gir dere enkle tips til bedre, mer effektiv og enkel samhandling - også i en hybrid arbeidshverdag.

Det har vært et innholdsrikt år for Evelon. Bridge IT, IMEMO og Lillevik IT har endelig blitt ett og opererer nå under samme navn og merkevare. Med det besitter nå selskapet bredere kompetanse med enda flere flinke folk.

Hovedmålet vårt er at vi skal fortsette å være et IT-selskap med komeptansen og profesjonaliteten til anerkjente markedsledere, og engasjementet og det personlige som gjerne kjennetegner mindre aktører.

Følgende høydepunketer har vært med på å forme året som har gått:

  • Vi har fått nytt navn!
  • Vi har nå fire lokasjoner: Lillehammer, Oslo, Tønsberg og Brevik
  • Vi er blitt 54 ansatte
  • Vi har en kundetilfredshet på 97,7%
  • Vi kan vise til solide veksttall
  • Våre konsulenter har tatt 22 nye sertifiseringer, hvorav 7 av disse er innenfor Azure

Selv om flere tar ut sine siste feriedager, vil våre arbeidstider være som vanlig i julen, og vi vil stå klare til å hjelpe dere dersom dere skulle trenge oss.

Vi ønsker alle en riktig God Jul og et Godt Nytt år.

Evelon logo and people clapping their hands

Hva tror vi om 2023?

Uten å ha stirret for dypt inn i en krystallkule tror vi dette blir de viktigste teknologiske trendene i 2023:

Kunstig intelligens vil styrke cybersikkerhet og gjøre sitt inntog i de fleste virksomheter. Det vil bli stadig flere bruksområder for blokkjedeteknologi. Roboter blir mer menneskelige. Dyktige IT-folk fortsetter å være mangelvare.

Årets spådomskule

I år foretar vi egentlig ingen spådommer, men ser bare på trender og teknologier som for alvor er i ferd med å bli modne. Samlet kan de bidra til å gjøre verden til å bli et mer levelig sted. Samtidig setter de fart i en digital transformasjon og omstrukturering av arbeidslivet.

Kunstig intelligens overalt

Gjennombrudd i maskinlæring har gjort kunstig intelligens (KI) til en av de viktigste teknologiene i dag. Innen cybersikkerhet vil den ytterligere styrke en proaktiv tilnærming ved å lære av trusseldata. Den vil forutsi potensielle trusler og oppdage farer raskere. Automatiserte beslutningsprosesser vil være mer nøyaktige. Dette er teknologier vi allerede ser i Microsoft 365 Defender med automatisk bekjempelse av løsepengevirus. For oss betyr det et tryggere Internett og færre datainnbrudd.

Kunstig intelligens vil bli en realitet i de fleste organisasjoner. KI uten kode (No-code AI) leverer et enkelt dra-og-slipp-grensesnitt med ferdige moduler. Det vil gjøre det mulig for enhver virksomhet å skape mer intelligente produkter og tjenester. KI kan bidra med å administrere og automatisere komplekse lagerstyringsprosesser, sørge for kontaktløs autonom handel og levering, samt komme med bedre anbefalinger til kunder basert på kjøpshistorikk.

Økt bruk av blokkjedeteknologi

Det folk flest forbinder med blokkjeder, er kryptovaluta som Bitcoin. Men bruksområdene kommer i betydelig grad til å øke. En blokkjede er en desentralisert og distribuert «regnskapsbok» som gjør det mulig å registrere, spore og synliggjøre alle digitale transaksjoner mellom to eller flere parter på en verifiserbar måte. Kjeden er forvaltet av et node-til-node-nettverk som sikrer at det ikke finnes en sentral administrator.

En blokkjede lagrer data i blokker som linkes til hverandre ved bruk av kryptografi. Blokkjeder er resistente mot endringer av data som er lagret i regnskapsboken. Det er fordi data som allerede er lagret, ikke kan endres uten å endre alle data som er lagret i etterkant, noe som er svært vanskelig å gjennomføre i praksis. Dette gjør blokkjeder spesielt godt egnet i situasjoner hvor det er manglende tillit til de som administrerer data.

En anvendelse vi vil se mye mer til, er desentraliserte identiteter, som sørger for bedre personvern. Microsofts fremstøt er Entra bekreftet ID, basert på åpne standarder og i samarbeid med andre organisasjoner. Blokkjedeteknologien vil utvikle seg i betydelig grad etter hvert som selskaper lager mer desentraliserte produkter og tjenester. Den vil skape nye forretningsideer, fremskynde prosessen med å verifisere transaksjoner og forhindre svindel og cyberangrep. Teknologien er svært effektiv, pålitelig og sikker. Den vil forbedre datasporing, lage nye faktureringssystemer, beskytte medisinske data osv.

Roboter blir mer menneskelige

Lenge har det vært enklere å lære opp en kunstig intelligens til å bli mester i brettspill enn å hindre en robot i å snuble i dørterskelen. Det har gått seg til, og roboter bli enda mer lik mennesker – i evner og utseende. Roboter vil utføre sammensatte arbeidsoppgaver i varehus og fabrikker mens de jobber sammen med mennesker innen produksjon og logistikk. En robot-butler i hvert hjem er fortsatt noe ut i fremtiden, selv om de kan utføre enkle oppgaver som å løfte gjenstander og vanne planter. Roboter kan brukes ved mottak på eventer og som bartendere, portvakter og ledsagere for eldre. Vi får overlate det til politiske komiteer å finne ut om en robot kan være en juridisk ansvarlig person.

Mangel på dyktige IT-spesialister

Mangelen på IT-kompetanse og overbelastede IT-avdelinger vil bare forverre seg. Heldigvis er det flere veier ut av det. Bedrifter kommer til å satse mer på kompetanseutvikling med livslang læring. De vil også benytte seg av lavkode og automatisering som bidrar til å lette arbeidsbelastningen. Disse teknologiene kan hjelpe med alt fra koding av nye programmer til å administrere skymiljøer. Det gir muligheten til å fokusere mer på å innovere virksomheten, og de ansatte får en god balanse mellom privat og profesjonelt liv. Og naturligvis er det en god idé å se seg om etter dyktige partnere, som vi i Evelon.

Avsluttende ord

Fremskritt innen teknologi er som eventyr for voksne. Handlingen er intrikat og utfallet lykkelig – om teknologiene settes inn på fornuftig vis.

Publisert:

Vi hjelper gjerne til med å finne den beste løsningen for din bedrift

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat!