Hopp til hovedinnhold

Store skjermer - nyttig eller kontor-"showoff"?

Dataskjermer

Skjermer har vært, er og blir en særdeles viktig del av arbeidsverktøyet for mange bedrifter. Selv om de fleste i dag bruker bærbare PCer er det få som nøyer seg med skjermen på den bærbare. En eller flere skjermer blir brukt i tillegg til den bærbare PC-skjermen, og da gjerne sammen med en docking, som gjør docking og undocking til en lek.

Men er det hensiktsmessig med så stor skjerm som mulig, eller er det flest mulig som gjelder? Eller holder det med en? Dette er det ingen fasit på, selv om forskning tilsier at man faktisk blir mer effektiv på større skjermer. Dette kommer selvsagt an på hva man faktisk bruker skjermene til. Jeg hadde en tidligere kollega som hadde flere skjermer, og en av dem var dedikert til å ha et bilde av en hamburger på. Ja, riktig, en hamburger. Vedkommende ble neppe mer effektiv av den grunn, og som sagt, bruken gir nytteverdien av skjermene man har.

Men ja, det kan være mer effektivt å bruke store skjermer når det gjelder visse oppgaver. Stor(e) skjerm(er) gir deg mer skjermplass, som kan være spesielt nyttig når du arbeider med flere vinduer samtidig eller når du arbeider med store dokumenter eller komplekse data.

Med en større skjerm kan du ha flere vinduer eller programmer åpne samtidig, og du kan også ha større og mer detaljert visning av informasjon, noe som kan øke produktiviteten og redusere behovet for å stadig skrolle eller zoome inn og ut. Studier har også vist at større skjermer kan føre til mindre belastning på øynene og mindre tretthet, spesielt når det gjelder langvarig bruk. Dette kan bidra til å redusere feil og forbedre nøyaktigheten og hastigheten i arbeidet ditt.

Andre faktorer - kontrast og farger

Selv om størrelsen på skjermen kan være nyttig, er det likevel viktig å huske at det er andre faktorer som også kan påvirke effektiviteten, som ergonomien på arbeidsplassen, belysning og kontrastforholdet på skjermen.

Hvis man ser noen år tilbake i tid så var det veldig vanlig med flere mindre skjermer, for eksempel 20 tommere, men etter hvert som tiden har gått og prisen på større skjermer har gått ned har det blitt mer og mer vanlig med færre skjermer, men at de er større.

Internt i Evelon har vi mer eller mindre standardisert på en større skjerm, litt avhengig av hva slags preferanser den enkelte ansatt har. Og hva slags jobb vedkommende skal gjøre. Personlig har jeg en skjerm fra Samsung på 49 tommer, en ViewFinity S9, som fungerer utmerket til mitt behov, som innebærer å ha en rekke vinduer åpent samtidig og bruke informasjon fra disse om hverandre. Og samtidig har denne høy kontrast og god fargegjengivelse, som kommer godt med når man jobber med bannere med detaljer eller lignende. Og prikken over i’en, etter min mening, er at skjermen også fungerer som en docking. Jeg kobler nettverk rett i skjermen, sammen med tastatur, mus og alt det andre jeg bruker i arbeidshverdagen. Og samtidig har den en intergrert 90W USB-C port, som vil si at jeg kan lade min bærbare PC når jeg har den koblet til. Rett og slett perfekt, og ikke minst veldig positivt med tanke på min «Clean Desk Policy». Eller på godt norsk at jeg ønsker å ha det litt ryddig og ikke for mange kabler flytende rundt.

Ellers har Lenovo noen gode alternativer for de som ikke trenger så stor arbeidsflate som 49 tommer, og flere av mine kollegaer har for eksempel denne skjermen fra LENOVO, en ThinkVision P34w-20 på 34 tommer.
Denne skjermen har mye av det samme som Samsungskjermen, som innebygget hub, mulighet for strøm til PC tilkoblet, og den kan også kobles sammen med en ekstra skjerm uten at man har en docking ved å daisychaine skjermen via en nedstrøms DisplayPort. Dette og mye mer sammen med gjennomgående høy kvalitet levert av en meget solid PC-produsent som gjør sakene sine bra innen skjermer også.

Der vi har kunder som har behov for liknende type oppsett som vi har internt så anbefaler vi gjerne disse skjermene. Det viktigste er at våre kunder får riktig skjerm til riktig bruk. Og trenger du en ny skjerm, og ønsker å få noen gode råd på hva man bør tenke på så er det bare å ta kontakt med oss, så skal vi hjelpe til med rett skjerm til rett bruk.

Trådløse skjermer

Dataskjerm med masse kabler

Men hva så med trådløse skjermer? Hvordan ser det ut framover?
Personlig tror jeg at trådløse skjermer vil spille en større rolle i fremtiden. Men når vil det komme? Det finnes allerede teknologi i markedet i dag som gjør skjermer trådløse, for eksempel via en Apple TV eller tilsvarende løsning. Men her er mulighetene begrenset per nå og verken kvalitet og stabilitet er bra nok til kontorbruk enn sålenge. Selv om dette for eksempel brukes av mange på møterom. Når dette en gang kommer vil dette gi oss brukere enda mer større fleksibilitet og mobilitet, og kanskje viktigst vil det gi en høyere sikkerhet da man ikke lenger er avhengig av kabelen som kan bli kompromittert eller tuklet med. Men, dette igjen avhenger av hva slags teknologi som blir brukt.
At det kommer, det er jeg helt sikker på, men når, det er foreløpig vanskelig å si.

Så inntil det eventuelt skjer anbefaler vi tradisjonelle skjermer som kobles til med kabel, og som har innebygget hub og i alle størrelser, men husk på at en større skjerm kan øke din effektivitet. Men det det aller viktigste er at du får rett skjerm til deg og din bedrifts bruk som er tilpasset ditt budsjett.

Og det hjelper vi deg mer enn gjerne med!

Publisert:

Vi hjelper gjerne til med å finne den beste løsningen for din bedrift

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat!