Hopp til hovedinnhold

Sway er et gratis, og lettvint alternativ til PowerPoint

Bilde av sway logo

Hva er Sway?

Microsoft laget for noen år siden et produkt som gjør at du enkelt kan lage flotte interaktive presentasjoner. Sway heter programmet, det er gratis, skybasert og du kan blant annet lage nyhetsbrev, rapporter, historier med mer. Du kan enkelt hente inn tekst, bilder eller video, og be Sway sette dette sammen i et design du selv velger. Sway er gratis for alle som har en Microsoft-konto, men med en utgave som er lisensiert gjennom et Microsoft 365 abonnement kan man legge til mer innhold i hver presentasjon. Du kan gå til sway.office.com for å teste!

PowerPoint vs. Sway

Men hva er så forskjellen mellom Sway og PowerPoint? Det er ingen fasit på når du burde bruke hvilket av de to alternativene, men her har vi listet opp en del av forskjellene.

Sway PowerPoint

Bruksområde

Presentasjoner med mye innhold som ikke trenger en som holder presentasjonen. Nettbaserte og visuelle presentasjoner som nyhetsbrev eller historier.

Profesjonelle presentasjoner med lite innhold som krever en presentør

Pris

Gratis, du trenger bare en Microsoft-konto

Et lisensiert program, typisk gjennom en Microsoft 365 lisens

Plattform

Webbasert applikasjon og en Sway app i Microsoft Store for Windows 10 enheter

Webbasert og en skrivebords applikasjon for Windows og Mac.

Redigeringsmuligheter

Du kan søke for å importere innhold direkte fra internett. Du har også mulighet til å velge mellom forskjellige temaer og design. Mindre redigeringsmuligheter enn PowerPoint

Mange redigeringsmuligheter som kan ta tid å bli ekstra god i

Grensesnitt

Enkelt grensesnitt med drag-n-drop funksjonalitet

Valg og redigering er organisert i faner

Presentasjon av innhold

Du kan velge om innholdet skal vises horisontalt (som en bok), vertikalt (som en webside) eller som et slideshow

Innhold vises som et slideshow. Krever som regel at noen forklarer innholdet

Lagringsplass

Lagres i Microsoft sin nettsky (Azure) i USA.

Automatisk lagring hele tiden, men du må ha internettilkobling

Der du velger. Lokalt på maskinen din eller OneDrive/SharePoint/Teams

Deling

Lenke

Lenke eller vedlegg

Samhandling

Ja, du kan invitere andre til å redigere med deg eller velge om de kun kan vise dokumentet.

Ja, du kan invitere andre til å redigere med deg eller velge om de kun kan vise dokumentet. Samhandling direkte i dokumentet krever at du har lagret filen i OneDrive/SharePoint/teams.

Uten internett?

Ingen Sway

Ja, man kan jobbe i PowerPoint uten internett.

PowerPoint er på mange måter standarden når det gjelder profesjonelle presentasjoner. Det egner seg godt til å presentere diagrammer, grafer osv, og er det beste verktøyet å bruke når innholdet skal presenteres til publikum av en person. Med PowerPoint kan man jobbe flere sammen i et dokument og man kan jobbe lokalt på egen datamaskin uten internett hvis det er nødvendig.

Sway er godt egnet til å lage enkle, raske og interaktive presentasjoner som kan stå på egne bein – det trengs ingen til å presentere innholdet. Du jobber rett i innholdet som ligger i skyen og må være online når du jobber. Du kan velge om du vil vise innholdet horisontalt – som en bok, vertikalt – som et nettside eller som et slideshow. Sway lagres kun i skyen, ikke lokalt.

Du kan også enkelt importere andre dokumenter og få Sway til å gjøre de bra visuelt. Der kan du velge mellom ulike design og tema og enkelt få et fint dokument med ett klikk.

word til powerpoint

Her er en Sway som viser deg hvordan du enkelt kan importere et Word dokument til en Sway.

Avslutning

Det er ingen fasit på når du skal bruke Sway eller PowerPoint. De har ulike styrker og svakheter så valget kommer mest an på hva slags type presentasjon du har og hvordan du vil presentere den. I tillegg burde man ta noen minutter til å tenke over hvilket publikum du har.

Hvis du trenger mye grafer og diagrammer, og ikke minst hvis du skal holde presentasjonen direkte selv er nok PowerPoint veien å gå. Hvis du vil dra inn innhold i din presentasjon rett fra internett, som for eksempel YouTube videoer, eller hvis du vil at publikumet ditt selv skal gå gjennom presentasjonen din er Sway et bra verktøy.

Start å lage din første Sway med å lese mer her. 

Publisert: . Oppdatert: .

Inspirert? Vi vil gjerne hjelpe deg med å finne den beste løsningen for din bedrift.

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat!