Kan du ikke disse? Det betyr ikke nødvendigvis at du ikke er smart, snarere tvert imot. I en jungel av tjenester og en IT-verden full av ord og begreper, kan det ofte være vanskelig å huske på hva de enkelte betyr. Her er en kort forklaring på 20 begrep som vi stadig hører om og bruker i vår arbeidshverdag.
1. PST-fil
Brukes av e-postprogrammet Microsoft Outlook. En PST-fil inneholder meldingene dine og andre Outlook elementer og lagres på datamaskinen. Det er her filene dine lagres på datamaskinen.
2. AD – Active Directory
En omfattende katalogtjeneste med brukere innad i bedriften, hvor man kan styre rettigheter. Ressurser og objecter i Ad er maskiner, brukere, skrivere og servere med spesielle oppgaver. Noe av hensikten er at brukere skal kunne logge seg på i hvilken som helst gren av nettverket og likevel få tilgang til sine ressurser.
3. Skyen
En skytjeneste er en databasert tjeneste, som for eksempel lagring av bilder og dokumenter, som blir utført på et helt annet sted enn der du befinner deg – på servere og datamaskiner. Ordet «skytjeneste» betyr at vi ikke lagrer ting lokalt, men vi har likevel tilgang til alt. Det at filer ligger i skyen gjør at vi kan se bilder og lignende på tvers at enheter, enten det er mobil, nettbrett eller datamaskin.
4. Cookie
Cookie er en informasjonskapsel som ligger i din nettleser for å kunne spore deg som bruker slik at nettsiden kan identifisere deg. Hensikten er at en nettleser skal kunne ivareta personlig informasjon fra forskjellige vevtjenere på nettet, for eksempel identifisering og sporing av brukernavigering. Bruk av informasjonskapsler gjør det enkelt å programmere og håndtere for eksempel brukerpreferanser og elektronisk handlekurv.
5. Ethernet
Ethernet er teknologien som gjøre at datamaskiner kan snakke sammen. Det er den mest modne og veletablerte nettverksteknologien for datatrafikk.
6. LAN – Local Area Network
LAN er trafikken du har på kontoret eller hjemme. Det er et nettverk som gjør at du kan snakke sammen maskiner, printere og servere lokalt på kontoret. LAN er det motsatte av WAN, som er nettverket til din internettleverandør som går ut på internett.
7. VPN – Virtual Private Network
Betegnelsen på en datateknikk som anvendes for å skape «punkt-til-punkt»-forbindelser, såkalte «tunneler», gjennom et datanett. En VPN-tunnel kan være kryptert, noen som er viktig når man ikke kjenner eller er usikker på sikkerheten. En VPN-tunnel gjør at du kan snakke fra punkt til punkt helt privat.
8. HTML – Hyper Text Markup Language
Programmeringsspråk for nettsider. Et markeringsspråk for formattering av nettsider med hypertekst og annen informasjon som kan vises i en nettleser. HTML benyttes til å strukturere informasjon; angi tekst som overskrifter, avsnitt og lister. Det kan i utgangspunktet brukes til å beskrive utseende og semantikk i et dokument.
9. URL – Uniform Resource Locator
En URL viser til «adresser» på internett. Det er ofte satt sammen av bokstaver og ord, og blir gjerne brukt i stedet for IP-adresser. Det er en unik adresse for en fil på internett.
10. POP
Pop er en metode for å få tilgang til e-post. POP fungerer ved å kontakte e-posttjenesten og laste ned alle nye meldinger fra den. Så snart der er lastet ned på PC’en, slettes de fra e-posttjenesten.
11. SSL
Et program som ligger mellom brukeren og serveren, og som sørger for at uvedkommende ikke kan hente ut informasjon som blir utvekslet. Eksempler på tjenester som bruker SSL for å øke sikkerheten er nettbanktjenester og nettbutikker hvor man oppgir kredittkortnummer.
12. IP-adresse
En unik indikator eller adresse som tildeles en enhet. For eksempel en PC eller en skriver i et TCP/IP-basert datanettverk. To enheter i et nettverk kan ikke ha samme IP-adresse. Det mest kjente datanettverket som bruker IP-adresser er internett. Det kan sammenlignes med et telefonnummer. Alle enheter må han en IP-adresse for å kunne kommunisere med andre enheter på internett.
13. DNS – Domain Name System
Internettjenesten som kobler domenenavn sammen med IP-adressen til en tjener på internett eller i organisasjonen som gjør det mulig å sende informasjon til riktig sted. DNS oversetter domenenavnet til for eksempel VG.no til IP-adressen til serveren som inneholder VG sine nettsider. Det blir som en telefonkatalog på internett.
14. Data
Data er det materielle grunnlaget for å tilføre mennesker informasjon, og for å overføre informasjon og kunnskap ved kommunikasjon.
15. Filbehandlingssystem
Programmeringssystem for lagring og gjenfinning av data på ytre lagerenheter.
16. Kunstig intelligens
Simulering av egenskaper som til vanlig blir tillagt menneskelig intelligens. For eksempel det å resonnere, lære, selv-korrigere. Ofte brukt i forbindelse med analyse og studier av datamaskiner som selv kan forbedre sin egen arbeidsoperasjon. Kunstig intelligens er en teknikk man bruker for å gi datamaskiner og dataprogrammer en mest mulig intelligent respons. Grenen kunstig intelligens innen informatikk blir definert som studiet og utviklingen av intelligente agenter, der en intelligent agent er et system som observerer sitt miljø og tar avgjørelser for å maksimere egen suksess.
17. KWIC – Key words in context
Vanlig metode i tekstbehandling. Datamaskinen produserer en liste som er satt opp slik at en med visuell søking lett kan finne for eksempel alle titler som inneholder et spesielt nøkkelord.
18. RAM – Random Access Memory
En type lagringsplass brukt i datamaskiner som gir tilgang til alle de lagrede dataene i vilkårlig rekkefølge. Betegnelsen brukes oftest om hovedhukommelse elle hovedminnet. Dette er den delen av minnet i en datamaskin der prosesser ligger klare for kjøring av et program/prosess i maskinen.
19. Flowchart
Et flytskjema viser en prosess eller stadier av et prosjekt. Det blir ofte brukt i virksomheter, og som et felles referansepunkt for de som er involvert i et prosjekt eller en prosedyre. Det er også nyttig for å finne feil i en prosess eller prosjekt. Et flytskjema omfatter start- og endepunkt, med innganger, utganger, mulige veier og beslutninger.
20. Indeks
Et sammensatt statistisk mål som sammenfatter flere variabler. Variablene som inngår i en indeks kalles indikatorer. Hensikten med indekser er å kunne sammenfatte tall-informasjon fra flere kilder for å gi en bedre innsikt. Ofte er selve fenomenet som skal undersøkes ikke observerbart, slik at fenomenet må analyseres ved hjelp av å sammenfatte tall fra observerte kilder.