Hopp til hovedinnhold
Bilde av påskeegg

Vi i Lillevik IT ønsker deg en riktig god påske - enten den er hjemme, på fjellet, i marka, eller via plattformer som Teams og Zoom.

I løpet av de siste årene har vi omorganisert hverdagen vår til å jobbe hjemmefra - med nye måter å kommunisere og samarbeide på. Nye metoder for samarbeid fører også med seg nye utfordringer når det kommer til sikkerhet.

I påsketider er det også viktig å være litt ekstra varsom på svindel som kommer via sms. Vi har snakket med Tore Orderløkken i Posten Norge i vår podcast, hvor han snakker om hvordan svindlere er raske til å utnytte enhver situasjon vi er opptatt av i samfunnet. Når det kommer til svindel via SMS, kan en slik SMS for eksempel inneholde en lenke som fører til en nettside som kan være veldig lik en du kjenner fra før. Der er det da ytterligere et skjema hvor man blir bedt om fylle ut personlig informasjon og kontoopplysninger. Hør mer om hva Tore sier om hvordan du kan unngå å bli lurt av denne typen svindel her:

➡️ Merk at Posten aldri sender ut SMS med betalingskrav eller ber deg om å taste inn personlige opplysninger.

Eksempel på en falsk henvendelse fra Posten:

påske1

Bilde hentet fra: Lynkurs om nettsvindel (posten.no)

Posten Norge har også laget et lynkurs om nettsvindel. Her kan du lære deg hvordan du kan sikre deg, litt om hvordan de kriminelle jobber, og hva du skal gjøre dersom du blir rammet. Kurset tar bare et par minutter.

Les mer om kurset her.

Dette bør du tenke på i høytiden:

  • Utvis sunn skepsis: Pass på å se om avsenderen ønsker at du skal gjøre noe, om de ber deg oppgi kredittkortopplysninger eller annen sensitiv informasjon.
  • Undersøk om det stemmer: Om du er usikker kan det være en fordel å sjekke med virksomheten.
  • Aktiver tofaktorautentisering: Bruk en ekstra engangskode i tillegg til passordet ditt på alle tjenestene du bruker. På den måten blir det vanskeligere for den kriminelle å komme seg inn på kontoen din.
  • Hold programvare og antivirus oppdatert: Det kan hjelpe mot datavirus og andre tekniske metoder for nettsvindel og datainnbrudd.

Til slutt:

Husk at det ikke er noen skam å bli lurt. De kriminelle er eksperter på å manipulere folk. Det er heller derimot viktig å reagere kjapt dersom du skulle være uheldig. Tore snakker mer om dette i podcasten.

Publisert: . Oppdatert: .

Vi hjelper gjerne til med å finne den beste løsningen for din bedrift

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat!