Hopp til hovedinnhold

Hvordan deler du internett fra en mobiltelefon til en datamaskin?

Bilde av mobil og laptop

Det er ikke alltid internett fungerer helt optimalt. Nettverk kan ha nedetid. Det kan også være at Wi-Fi-nettverk på for eksempel en flyplass eller et hotell ikke lar deg komme på nett, eller kanskje det er begrenset til bare en tilkobling.

Heldigvis har vår alles beste venn – som vi ofte finner i lommen eller i vesken – blitt såpass god at den kan bidra med nettverk dersom du skulle trenge det.

Her ser vi på hvordan du kan dele mobildata, og hvordan du kan lage ditt eget Wi-Fi-hotspot fra hvilken som helst enhet.

Hva trenger du for å dele en internett-kobling?

I dag støtter faktisk de aller fleste operativsystemer deling av internett. Har du en iPhone, iPad, Android-enhet, Windows PC eller nettbrett, eller en Mac, kan du dele internettforbindelsen din. På telefonen eller et 4G-utstyrt nettbrett har du allerede internettforbindelse som er klart til å deles. På en Mac eller PC med en kablet forbindelse kan du dele med andre via Wi-Fi. Hvis du har en internett-dongle, som for eksempel en USB-enhet med et sim-kortspor, kan du også dele tilkoblingen via Wi-Fi.

Hvordan dele internett fra iOS?

Har du en iPhone eller en iPad med mobilforbindelse? Den innebygde Delt internett-funksjonen gjør det veldig enkelt å dele tilkoblingen din.

For å aktivere det åpner du Innstillinger på telefonen din, velg alternativet Delt internett, og trykk deretter på glidebryteren for å slå den på. Som standard vil enheten din dele internett over et nytt Wi-Fi-nettverk med enhetens navn, og du bør også sette et sterkt passord så ikke hvem som helst kan bruke ditt hotspot.

screenshot av delt internett funskjonen på iphone

Du kan koble til hotspot fra mobilen via Wi-Fi-ikonet på PC eller Mac. Gå til oversikten over tilgjengelige nettverk og velg enhetens navn.

Bilde av et screenshot på hvordan det ser ut å dele et hotspot fra en mac

Hvordan dele internett-kobling med USB-kabel?

Deling via USB er veldig enkelt. Slå på Personal Hotspot/Delt internett på telefonen, koble deretter smarttelefonen til datamaskinen med en USB-kabel og datamaskinen vil automatisk koble seg til internett.

Hvordan dele internett fra Android med Mobile Hotspot?

Android-telefonen eller nettbrettet leveres med en lignende funksjon: Mobile Hotspot. De nøyaktige alternativene eller trinnene for å konfigurere det varierer avhengig av enheten din.

På standard Android-enheter, som for eksempel en Samsung Galaxy, åpner du Innstillinger, og søker etter Mobile Hotspot. Trykk på Mobile Hotspot og trykk deretter på bryteren ved siden av Mobile Hotspot.

Screenshots fra hvordan det ser ut å dele internett på en android telefon

Innstillingene kan variere avhengig av enheten. På en Samsung Galaxy S10 velger du Tilkoblinger, og trykk deretter på Mobilt Hotspot og internettdeling.

Samsung2

Hvordan dele Wi-Fi fra Windows med mobil trådløssone?

Windows 10 kommer med en mobil hotspot-funksjon – omtrent som med Android – som gjør at du kan dele mobilforbindelsen fra en Surface eller et annet Windows-nettbrett eller en kablet internettforbindelse fra en PC.

Åpne PC-innstillingene fra Start-menyen, velg Nettverk og Internett, og klikk deretter på Mobile Hotspot. Der velger du hvilket nettverk du vil dele, og klikk deretter Rediger for å angi Wi-Fi-nettverksnavnet og passordet. Klikk deretter på bryteren på toppen for å aktivere det nye Wi-Fi-nettverket.

Wifi-6

Hvordan dele Wi-Fi fra MacOS med Internett-deling?

Mac inkluderer ikke mobilt internett, men hvis du har en USB-mobil-dongle eller vil dele en kablet Ethernet-tilkobling, kan også MacOS gjøre det til et Wi-Fi-hotspot.

Åpne Systemvalg og velg deretter Deling. Der ser du en liste over ting du kan dele, alt fra printere til ekstern pålogging. Helt nederst ser du Internett-deling. Klikk på Internett-deling og velg deretter nettverket du ønsker å dele, og velg hvordan du ønsker å dele det. Still inn nettverksnavnet og passordet fra Wi-Fi-alternativknappen. Når du er ferdig klikker du på haken ved siden av Internett-deling for å slå på hotspot.

Wifi-4

Ønsker du å dele internett med en iPhone eller en iPad kan du gjøre det med Ethernet. Du finner et annet valg som heter Content Caching. Merk deretter av for Del Internett-tilkobling, og deretter Innholdsbuffring. Nå kan du dermed koble til telefonen med en USB-kabel og bruke Mac’ens tilkobling for å for eksempel laste ned innhold raskere.

Wifi-5

Ting du bør huske på før du bruker et hotspot

Mobile hotspots er ekstremt nyttige, men det er noen ting du må huske før du aktiverer og bruker et hotspot.

  • Mobile Hotspots bruker strøm og datatjeneste
  • Mens et mobilt hotspot er aktivt, vil enhetens apper bruke datatjenesten for mobile hotspots
  • Husk å skru av hotspot når du er ferdig, også av sikkerhetsmessige grunner
  • Aktivering av hotspot vil automatisk deaktivere Wi-Fi
  • Husk å sette et sterkt passord

Publisert: . Oppdatert: .

Vi hjelper gjerne til med å finne den beste løsningen for din bedrift

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat!