Hopp til hovedinnhold

Kom i gang med Microsoft Azure

Azure er Microsofts verdensomspennende nettverk av datasentre som tilbyr infrastruktur- og plattformtjenester, samt et stadig voksende antall skytjenester. Azure henvender seg til alle – både små og store, gamle og nye virksomheter og organisasjoner. Den gir deg et sikkert, høyt tilgjengelig miljø for dine virtuelle maskiner og applikasjoner, kombinert med forutsigbare driftsutgifter. Du får tilgang til en nær sagt ubegrenset pool av rå datakraft og lagring, foruten komponenter som brannmurer og lastbalanserere.

Med serverløs konsentrerer du deg bare om dine apper og data, uten at du behøver å bry deg om den underliggende plattformen. I et tidligere innlegg – Hva er Microsoft Azure? – ga vi en kjapp innføring. Her viser vi deg hvordan du kan komme i gang. Blogger fremover vil belyse forskjellige sider ved Azure, som å sette opp servere i skyen, publisere webapplikasjoner og ta i bruk tjenester lokalt.

Opprett en gratis konto

azure100

Før du oppretter en gratis konto, bør du kontrollere om du allerede har tilgang til Azure via abonnementer bedriften din har tegnet, eller via lisenser for Visual Studio. I så fall kan du logge deg på direkte her: https://portal.azure.com.

Ellers er dette nettsiden for et prøve-abonnement: https://azure.microsoft.com/nb-no/free/.

Her må du benytte en Microsoft-konto, tidligere omtalt som Live-ID. Bruk en personlig e-postadresse som for eksempel hos Gmail, Yahoo!, eller Outlook.com. Du kan ikke registrere deg med en arbeids- eller skolekonto, som du benytter for Office 365. Klikk på Start gratis og følg anvisningene. Vær obs på at du blir bedt om kredittkortnummeret ditt for å bekrefte identiteten din og holde søppelpost og boter ute. Du blir ikke belastet med mindre du oppgraderer. Du starter med en kreditt på kr. 1 650 i 30 dager og fortsetter gratis.

Opprette en Microsoft-konto

azure150

Om du har en Microsoft-konto, logger du deg direkte på. Ellers kan du klikke på Opprett en konto. Legg til en eksisterende e-postadresse og oppgi et passord du ønsker å bruke hos Microsoft (her en Gmail-adresse). Du får tilsendt en kode for å bekrefte kontoen. Dermed er du klar for å opprette abonnementet.

Åpningsskjermen

azure200

Når du logger deg på i Azure, får du denne åpningsskjermen. Her gir vi deg en kortfattet rundtur:

 • Create a resource Du kan kjapt opprette en ressurs eller bare se på variasjonsbredden i tjenester på markedsplassen for Azure. Ressurser er en samlebetegnelse for alt fra nettverk og maskiner til apper og funksjoner.
 • Home Få raskt øye på nøkkelinformasjon. Det kan være de viktigste tjenestene i Azure, vanlige oppgaver, sist brukte ressurser, online-opplæring og Azure-bloggen.
 • Dashboard Opprett brukertilpassede dashbord som viser nøyaktig hva du ønsker: ressurser, tjenester, varsler, undervisning og mer.
 • All services Bla deg gjennom alle tilgjengelige Azure-tjenester.
 • Favorites Under denne inndelingen ligger allerede et stort utvalg av favoritt-tjenester. Du kan legge til eller fjerne favoritter ved å velge All services og slå på eller slå av stjerne-ikonene.
 • Search resources, services, and docs Øverst på midten er det et søkefelt som hjelper deg med å finne alle ressurser du er på utkikk etter.
 • Notifications Bjellen oppe til høyre viser status-oppdateringer og annen informasjon. Det er viktig å følge med i varslingene. En ressurs kan være opprettet, eller det har oppstått en feil.
 • Help + support Her får du hjelp, og du kan åpne en support-sak.
 • Account information Gir blant annet anledning til å endre passord og følge med på regningen.

Hva er gratis?

Med den kostnadsfrie kontoen kan du teste og distribuere applikasjoner for virksomheten, opprette tilpassede mobile opplevelser og få innsikt i dataene dine. Her skal vi nøye oss med å trekke frem opplysninger som angår infrastruktur. Utviklere befinner seg noe på siden av en bredt anlagt blogg. For øvrig får du mer detaljert informasjon lenger nede på siden der du oppretter din gratis konto. I de neste tolv månedene kan du ta i bruk disse tjenestene uten ekstra omkostninger:

 • 750 timer med virtuelle Linux-maskiner (B1S VM)
 • 750 timer med virtuelle Windows-maskiner (B1S VM)
 • 2 x 64 GB for premium, sikker lagring på administrerte disker (2 P6 SDDer)
 • 5 GB blob storage – massivt skalerbar objekt-lagring for enhver type ustrukturerte data (LRS høyfrekvente)
 • 5 GB enkel distribuert LRS-fillagring på tvers av plattformer
 • 250 GB SQL-databaser
 • 15 GB for utgående overføring

B1S VM står for brytbar virtuell maskin som gir en økonomisk rimelig løsning for arbeidsbelastninger som vanligvis ikke bruker mye CPU, men av og til trenger mer krefter for å behandle større påkjenninger. Spesifikasjonene er 1 vCPU med 1 GiB RAM. I brytbar (burstable) ligger at serverne bruker en brøkdel av tildelt CPU-kraft, så bryter de inn med 100 prosent i kortere perioder. Denne type maskiner – gjerne med to prosessorer og noe mer minne – har av naturlige grunner vist seg å bli svært populære.

LRS (locally redundant storage) innebærer lokalt redundant lagring innenfor ett datasenter, som ikke gir beskyttelse om hele sentret går ned. For produksjon anbefaler Microsoft sone-redundant lagring (ZRS), som synkront replikerer mellom flere datasentre innenfor samme region. En annen mulighet er geo-redundant lagring (GRS), som replikerer til et datasenter mange hundre kilometer unna.

Om timeantallet eller kapasiteten er brukt opp før tolv måneder er gått og du ønsker å fortsette, må du oppgradere abonnementet. Bruken av tjenester i Azure er basert på prinsippet pay-as-you-go (betal mens du går). Her er det viktig at du konfererer med din IT-partner. Det er masse penger å spare på å velge riktig abonnementstype og kapasitet for maskiner, lagring og tjenester.

For øvrig er det en rekke tjenester som alltid er gratis. For det meste er det funksjoner beregnet på utviklere, som inkluderer serverløs, containere og kunstig intelligens – noe vi ikke skal gå nærmere inn på her.

Anbefaling

En B1S VM gir deg for lite minne for en Windows Server-instans. Når du oppretter en ny maskin, kommer Azure med forslaget Standard DS1 v2, som gir deg 1 prosessor og 3,5 GB minne. Undertegnede foretrekker brytbare virtuelle maskiner. Da er B2s med to prosessorer og 4 GB minne et godt valg til generell bruk. Andre muligheter er eksempelvis F2s v2 (2 CPUer/4 GB), som er optimalisert for databehandling eller D2 v3 (2CPUer/8 GB) RAM, som gir ballansert CPU og minne. For øvrig har du et hav av forskjellige konfigurasjoner å velge mellom.

Hold styr på utgiftene

azure250

Klikk på bjellen for å følge med på hvor mye kreditt du har igjen. Herfra kan du også oppgradere abonnementet. Klikk på credit remaining.

azure350

Klikk på Azure Cost Management for å administrere utgiftene og utnytte ressursene optimalt.

azure400

Dermed får du opp denne skjermen, som lar deg analysere omkostninger, overvåke et budsjett og sette opp varslinger.

Konklusjon

Du behøver ikke ha umiddelbare planer om å flytte maskiner opp i skyen eller benytte deg av rene serverløse oppsett for webapplikasjoner. Likevel bør du følge med og se på mulighetene Azure byr på. Mange har opplevd hvilke fordeler Office 365 gir, med den avlastningen at du slipper å drifte Exchange- og SharePoint-servere. Dette er eksempler på programvare som en tjeneste.

Med Azure får du infrastrukturtjenester (du setter opp dine egne virtuelle servere) og plattformtjenester (du publiserer eksempelvis webapplikasjoner uten å bry deg om hva de kjører på). For mange er disse løsningene fremtiden. Kanskje også for deg.

Publisert: . Oppdatert: .

Inspirert? Vi vil gjerne hjelpe deg med å finne den beste løsningen for din bedrift.

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat!