Hopp til hovedinnhold

Microsoft Azure Pizza som tjeneste

Vi skrur på kranen for å få vann og trykker på en bryter for å slå på lyset. Hvordan dette er lagt opp, bryr vi oss mindre om. Det overlater vi til vannverk og rørleggere, strømleverandør og elektrikere. På samme måte er det med databehandling i skyen. Vi kobler oss opp. Tjenestene er der og er alltid på. Vi trenger ikke fundere over hva Microsoft gjør i bakgrunnen. Men det er én viktig forskjell. Mellom kunde og skyleverandør er det en arbeids- og ansvarsfordeling. Den gir seg ut fra en tjenestemodell som vanligvis inndeles i infrastruktur, plattform og programvare som tjeneste. Her forsøker vi å tydeliggjøre modellen ved å trekke paralleller til noe vi kan kalle pizza som tjeneste.

En fantastisk rett

Pizza består av enkelte få grunnelementer – bunn, saus, topping og ost – som kan varieres i uendelige mange kombinasjoner. En italiensk pizzabunn skal være sprø og tynn, en amerikansk være crispy og fluffy, mens en norsk er mer deigete. Sausen inneholder gjerne tomat, olivenolje, hvitløk, løk og krydderier. Toppingen kan være rester etter gårsdagens middag eller råvarer fra øverste hylle. Oppå ligger et lag med smeltet mozzarella eller en annen ostetype.

pizz1

La oss se på fire måter å tilberede og servere pizza på. Hjemmelaget pizza relateres til hvordan vi før i tiden satte opp servere i kalde og bråkete serverrom. Pizza fra frysedisken svarer til infrastruktur som tjeneste. Pizza levert på døren blir plattform som tjeneste. Å spise ute er programvare som tjeneste. Modeller får sjelden med seg alle aspekter ved virkeligheten. Dermed bør vi også ta med ferdige pizzabunner som en slags overgang mellom frossen og hjemmelagd pizza. Den har sitt motstykke i Azure i form av administrerte SQL Server-instanser.

Hjemmelagd pizza – Lokalt serverrom

Å lage pizza fra bunnen av er en tidkrevende affære. Først må du sette deigen og elte den. Så må du la den hvile i en bolle. Du freser kjøttfarse i en stekepanne og tilsetter ingrediensene for sausen, som må koke en stund for å bli kompakt. Den må kjøles ned, så den ikke ødelegger gjæren. Ikke alle behersker kunsten å trekke deigen over håndbaken og utvide den ved å lage sirkler i luften. Det blir lettere å kjevle den ut på en litt melet benk til en størrelse som passer formen den skal stekes i. Fordel sausen pent og strø over med revet ost. Sett pizzaen i ovnen. I denne modellen står du for alt. Du betaler for strømmen og spiser ved ditt eget bord.

Pizza2

Problemet med gammeldagse serverrom var at man installerte operativsystem og applikasjoner rett mot maskinvaren. Det ga en dårlig utnyttelse av ressurser. Det var ikke lett å forutsi hvor mye datakraft man trengte. Hver maskin måtte installeres manuelt, uten særlig automatisering: Åpne boksen, utvide med ekstra prosessorer, bestykke den med mer minne, sette inn disker og konfigurere dem for RAID 1 og RAID 5. Serverne måtte stables i racker og kables opp for redundant nettverk. Du installerte operativsystem med programvare for overvåking, antivirus og sikkerhetskopiering. I enkelte tilfeller var det nødvendig med et kjøretidsmiljø for applikasjonen som ble lagt til. Så måtte alt sammen patches. Selv med virtualisering begynner den lokale infrastrukturen å bli meningsløs. Denne omstendelige prosessen innen IT får sitt motstykke i hjemmelagd pizza.

Dypfrossen pizza – Infrastruktur som tjeneste

Her handler du pizza i butikken og tilbereder den hjemme. Du betaler for det grunnleggende til leverandøren. Resten tar du deg av selv. Som en forlengelse av ferdigpizza tar vi med fersk utkjevlet pizzabunn som selges i dagligvarebutikker sammen med et utvalg av tilbehør. Den er rullet sammen på bakepapir og er klar til bruk. Du trenger bare rulle den ut, legge den på et stekebrett og fylle deigen med hva du måtte ønske. Pizzaen bør stekes på høyest mulig temperatur – gjerne med spesialutstyr som pizzastein eller pizzastål – så fyllet og den seige osten får en sprø og luftig bunn.

Pizza3

Infrastruktur som tjeneste oppfører seg som ferdigpizza. Den omfatter virtuelle maskiner og orkestrerte mikrotjenester, lagring og nettverk. Azure er langt mer enn et annet sted å kjøre serverne dine, men samtidig det beste. Fra en plukkliste kan du velge virtuell maskin med spesifikasjonene du trenger – ferdig satt opp «med pizzabunn, saus, fyll og ost». Din oppgave er å konfigurere den videre med nettverk og applikasjoner – «steke den og servere den på dekket bord med god drikke».

Skjermbildet viser et utsnitt av maskiner du kan velge mellom idet du oppretter dem. De går fra A til N. B-serien er et godt utgangspunkt (du kan endre det senere). B står for «brytbar» (burstable). I det ligger at serverne benytter en brøkdel av tildelt CPU-kraft, går på lavgir, så bryter de inn med mer krefter for å behandle større påkjenninger. Det gir en rimelig løsning for arbeidsbelastninger som vanligvis ikke bruker mye CPU. Dv3 er beregnet for generell bruk med balansert CPU og minne.

Prisene er estimater. Du kan ytterligere få ned omkostningene om du allerede har lisenser på Windows Server med Software Assurance. Det gir deg et avslag på opptil 49% med Azure Hybrid Benefit. Du kan forplikte deg til ett eller tre år for å redusere prisen. Du betaler ikke for servere som er slått av, og du kan automatisere rutiner for å kjøre dem opp og ned. Infrastruktur som tjeneste leverer alt du trenger – og mer til – for å overføre din lokale infrastruktur til Azure og kjøre den der.

Levert på døren – Plattform som tjeneste

Plattform som tjeneste kan minne om ferdigstekt pizza som kjøres ut og leveres varm på døren. Du behøver bare dekke bordet, sette frem drikkevarer og gjøre klart til servering. Forarbeidet ditt består i å velge ut pizzaer på nettet og bestille dem. Det politiske korrekte i dag er antakelig å velge en vegetarvariant, for eksempel med avokado, marinert aromasopp, grønnkålmiks og fersk mozzarella. For den kjøttspisende del av befolkningen er det fristende med krydret chorizo, smaksrik Ventricina-salami, pepperoni, rødløk, purre og cherrytomater.

Pizza4

Her beveger vi oss ytterligere et skritt videre inn i abstraksjonens verden. Matlaging blir et spørsmål om logistikk. Teknologiene innen IT forenkles enda mer. Sånn setter vi vanligvis opp en webserver. For høy tilgjengelighet hadde vi fordoblet web- og databaseservere og lastbalansert trafikken inn.

Pizza5

Med plattform som tjeneste i Azure får du publisert dine webtjenester på en lettere og rimeligere måte. Du benytter deg av nettapper og Azure SQL. Naturligvis kjører disse også på virtuelle maskiner, men du ser dem ikke. De eksponerer bare web- og database-tjenester som du forholder deg til. På samme måte slipper du å bry deg om nettverk og infrastruktur. Din oppgave er å konsentrere deg om appene og data. Alt annet tar Microsoft seg av.

Med få museklikk får du feiltoleranse, og du kan automatisk skalere ut tjenesten ved behov når trafikken øker, og skalere inn igjen. Her finner du media-tjenester og -analyse, kognitive tjenester for å integrere kunstig intelligens i dine apper, støtte for å håndtere og analysere gigantiske datasett, både uordnede og strukturerte. Det er tjenester for utviklere og tingenes Internett (IoT).

Spise ute – Programvare som tjeneste

Det eneste du trenger for å spise god pizza ute, er kjennskap til en fornuftig pizzeria og et Visa-kort. Stort annerledes er det ikke med programvare som tjeneste. Dette er ferdige applikasjoner klare til bruk, samtidig kan du tilpasse mange av dem etter dine behov.

Pizza6

SharePoint Online, som inngår i Microsoft 365, er et godt eksempel. Det er lekende lett å komme i gang. Du kan opprette et gruppenettsted for å dele dokumenter, ha samtaler med gruppen, holde orden på hendelser og administrere oppgaver. Du kan sette opp et kommunikasjonsområdet for å holde medarbeidere underrettet og administrert.

I Azure finner du en rekke ferdige tjenester, ikke minst Azure Active Directory, som også går under betegnelsen Identitet som tjeneste. Du har Azure AD B2B, som står for bedrift-til-bedrift og lar deg invitere gjestebrukere med pålogging i deres egen tenant. Multifaktor-autentisering (MFA) bidrar til å beskytte brukerne mot 99,9 prosent av cyberangrep. Azure Backup håndterer sikkerhetskopiering i skyen og lokalt. Azure Site Recovery leverer nødgjenoppretting som tjeneste.

Sammendrag

Pizza7

Da er vi tilbake ved utgangspunktet. Det grunnleggende vi får med ferdigpizza, pizza levert på døren og spise maten ute er: deig, saus, topping og ost. Det slipper vi å bry oss om. På samme måte leverer Azure nettverk, lagring, servere og virtualisering – heller ikke noe vi må tenke på. Med infrastruktur som tjeneste står vi fritt i valg av operativsystem, mellomvare, data og applikasjoner. I bunn og grunn håndterer vi skymiljøet på samme måte som lokalt, bortsett fra at alt er virtuelt her, innebefattet nettverket som er fullstendig definert i programvare.

Plattform som tjeneste gir oss anledning til utelukkende å konsentrere oss om applikasjonene og data. Det forenkler i høy grad implementering og drift. Utviklingen går i retning av at du går bort fra virtuelle servere med lagring og nettverk til plattform-tjenester. Enda bedre er det om du finner ferdige applikasjoner, som er programvare som tjeneste. Samarbeidsplattformen i Microsoft 365 burde være det beste beviset på dette. Der parallellene mellom pizza og IT for alvor halter, er at det blir dyrere å bestille eller spise pizza ute. Tjenestene i Azure kan lett bli rimeligere.

Publisert: . Oppdatert: .

Inspirert? Vi vil gjerne hjelpe deg med å finne den beste løsningen for din bedrift.

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat!