Hopp til hovedinnhold

6 tips til et stabilt og sikkert nettverk

Logo letter
Evelon AS
Bilde av nettverkskabler i ulike farger

Nettverk er ofte ikke noe bedrifter tenker spesielt mye på før det oppstår eventuelle problemer - enten om Internett ikke fungerer, eller om utstyret er blitt hacket. I dette innlegget gir vi deg seks enkle tips til hva du kan gjøre for at bedriften skal ha et stabilt og sikkert nettverk.

TIPS 1: Kjøp utstyr fra en anerkjent produsent

Utstyr fra de beste produsentene koster ofte litt mer, men er til gjengjeld mer stabilt og bedre testet. Det leveres i tillegg med gode sikkerhetsfunksjoner og supportavtaler. Dette gjelder spesielt brannmurer, routere, switcher og aksesspunkter.

Tips i tipset: ikke kjøp utstyr ment for privatbruk, men kjøp utstyr som passer størrelsen og behovet til din bedrift.

TIPS 2: Velg riktig frekvensbånd

Trådløst nettverk har flere frekvensbånd hvorav 2.4Ghz, et av de eldre typene, er det flertallet benytter seg av. 2.4Ghz båndet er begrenset, og konkurrerer ofte med trådløse sendere i nærheten. Det er nå mulig å benytte 5Ghz bånd om 2.4Ghz båndet er overbelastet i ditt område. Nyere utstyr støtter 5Ghz bånd, som har flere kanaler å velge mellom, som igjen øker sjansen for å finne en støyfri kanal.

TIPS 3: Plasser senderen høyt

For å få et stabilt trådløst nettverk er det viktig at aksesspunkter er plassert høyt, sentralt og synlig.

Tips i tipset: kan du se senderen der du sitter har du som oftest gode signaler.

TIPS 4: Følg med på sikkerhetsoppdateringer

Ettersom trusselbildet er i stadig utvikling er det viktig at utstyret oppdateres jevnlig. De beste produsentene er raskt ute med nye oppdateringer for å tette nye sikkerhetshull og mulige feil, så alt du eller din IT-leverandør behøver å passe på er at utstyret er oppdatert.

TIPS 5: Erstatt eldre utstyr

Med årene vil komponentene i utstyret bli eldre, som vil øke sjansen for ustabilitet. Utstyr som er over 5 år er ofte utenfor support fra produsent, og vil ikke bli oppdatert med viktige sikkerhetsoppdateringer. Vær derfor bevisst på når det er på tide å bytte ut utstyret.

TIPS 6: Ha en avtale med en driftleverandør

Det fins flere driftleverandører med god kompetanse på området, som tar ansvar for overvåking av utstyr, sikkerhetsoppdateringer og supportavtaler. Disse kan i tillegg gi anbefalinger til hvilket utstyr og frekvensbånd du burde velge, hvor skal det plasseres, samt gi veiledning i forhold til lover og forskrifter.

Konklusjon

Det er flere ting du burde tenke på i forbindelse med anskaffelse, montering og oppfølging av nettverksutstyret til din bedrift. I dette innlegget har vi gitt deg seks tips, som kan bidra til å løse en del utfordringer. Dersom du har noen spørsmål relatert til nettverk som du ikke fikk svar på i dette innlegget, er det bare å ta kontakt!

Publisert:

Vi hjelper gjerne til med å finne den beste løsningen for din bedrift

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat!