Hopp til hovedinnhold

De mest brukte tilkoblinger arbeidsplassen forklart

Tilkoblinger for arbeidslivet

Å holde tritt med teknologiske fremskritt kan være utfordrende, spesielt når det gjelder tilkoblingsmuligheter på arbeidsplassen. Her ser vi på Thunderbolt, USB-C, HDMI og DisplayPort, samt den evige helten USB-A. Hvilke fordeler, forskjeller, og hvordan disse teknologiene kan optimalisere enhetene dine og ikke minst flyten i oppgavene som skal utføres ved hjelp av disse.

Thunderbolt vs. USB-C: Forklart og gjort enkelt

Thunderbolt:

Thunderbolt er en avansert tilkoblingsteknologi utviklet av Intel i samarbeid med Apple. En av de mest markante fordelene med Thunderbolt er dens utrolige hastighet. Den nyeste Thunderbolt 4-standarden kan levere dataoverføringshastigheter på opptil 40 Gbps, noe som gjør den ideell for rask overføring av store filer, videoredigering og tilkobling av eksterne skjermer med høy oppløsning.

Thunderbolt fra Apple
Thunderbolt fra Apple

En annen fordel er at Thunderbolt støtter skjermprotokollen DisplayPort, slik at du kan koble til og daisy-chaine flere skjermer. Thunderbolt gir også strøm til enheter, slik at du kan lade bærbare datamaskiner og andre enheter samtidig som de er tilkoblet.

USB-C:

USB-C, derimot, er en allsidig og standardisert tilkoblingsport som også støtter strøm til enheter, video og selvsagt data, og som har blitt utbredt i en rekke enheter. Her kan man få opptil 10Gbps i hastighet ved overføring av data. (Til sammenligning har USB-A 3.0 en hastighet på maks 5Gbps). Mens Thunderbolt og USB-C deler den fysiske porten, er det viktig å merke seg at de ikke er det samme. USB-C støtter ikke Thunderbolt-hastigheter og all funksjonalitet, selv om det kan støtte andre standarder som USB 3.1 eller USB 4.

USB-C fra iiglo
USB-C fra iiglo

USB-C er imidlertid mer utbredt og kompatibelt med en rekke enheter, ikke minst på mobiltelefoner. På nyeste Apple iPhone er det USB-C som gjelder, Lightning er nå gravlagt. Og Android-enheter fra Samsung og de fleste andre produsenter har brukt denne ladeporten i en årrekke allerede. USB-C gir også muligheten for rask lading og dataoverføring, selv om det ikke er på Thunderbolt-nivå. Så likt, men da altså ikke helt likt.

HDMI vs. DisplayPort: Hvordan velge riktig skjermstandard

HDMI:

High-Definition Multimedia Interface, bedre kjent som HDMI, har tradisjonelt vært standarden for tilkobling av TV-er og skjermer. HDMI støtter lyd og video over en enkelt kabel, og det er vanlig i forbrukerelektronikk.

HDMI med vinklet kontakt fra MicroConnect
HDMI med vinklet kontakt fra MicroConnect

DisplayPort:

DisplayPort er en annen standard for å koble til skjermer, og den tilbyr noen fordeler, spesielt mot bedriftsmarkedet. DisplayPort gir høyere ytelse enn HDMI og støtter også daisy-chaining av skjermer. DP blir i dag levert på de fleste datamaskiner og skjermer beregnet på bedriftsmarkedet, og spesielt på skjermer som støtter høye oppdateringsfrekvenser.

DisplayPort fra Lenovo
DisplayPort fra Lenovo

Hva er riktig for deg?

Valget mellom Thunderbolt og USB-C avhenger av dine spesifikke behov. Hvis du trenger rask dataoverføring, videooverføring og lading via samme kabel, kan Thunderbolt være den beste løsningen. Hvis du derimot trenger en allsidig og bredt kompatibel tilkobling, kan USB-C være mer passende. Pris kan også være avgjørende her. For eksempel vil en docking med TB4 koste litt mer enn en USB-C-basert docking. Men da får man også en raskere løsning. Men dette igjen avhenger av hva slags utstyr man kobler til og at din PC støtter akkurat Thunderbolt. Men husk på at en docking som regel varer lenger enn selve PCen, og det kan være lurt å ta investeringen. Om noen år kan TB være den foretrukne standarden.

Når det gjelder HDMI og DisplayPort, avhenger valget av skjermbehovene dine. Begge standardene vil fungere for de fleste, men DisplayPort er nok bedre egnet for arbeidsplasser som krever høy ytelse og fleksibilitet.

I det stadig skiftende landskapet av tilkoblingsteknologier er det viktig å være oppdatert og velge de som best møter dine spesifikke arbeidskrav. Ved å forstå forskjellene mellom Thunderbolt, USB-C, HDMI og DisplayPort, kan du effektivt optimalisere bruken av deres enheter og være forberedt på fremtidige teknologiske utfordringer.

Men hva med USB-A? Er den helt ute?

USB-A har vært den dominerende standarden for USB-tilkoblinger i lang tid, men det er ikke riktig å si at den er helt ute av bildet. Enda. USB-A-porter er fortsatt svært vanlige og finnes på mange eldre enheter og mange PC-er i blir i dag levert med både USB-A og USB-C. Samtidig er USB-A fortsatt mye brukt i dagliglivet, spesielt når det gjelder å koble til eksterne harddisker, tastaturer, mus, og annet tilbehør.

USB-A fra MicroConnect Premium
USB-A fra MicroConnect Premium

Imidlertid ser vi en tydelig overgang mot USB-C, spesielt i nyere datamaskiner, bærbare enheter og annen moderne elektronikk. Og ser vi på Mac'er fra Apple så leveres de kun med USB-C og Thunderbolt. Og Apple er en foregangsaktør innen teknologi og gjerne en som andre følger. USB-C gir fordeler som reversibel tilkobling, høy overføringshastighet og støtte for flere protokoller som Thunderbolt. Derfor er USB-C i ferd med å bli den nye standarden, spesielt for enheter som krever høy ytelse og fleksibilitet.

USB-A vil trolig fortsette å være til stede i overskuelig fremtid, men over tid vil USB-C sannsynligvis bli enda mer utbredt, spesielt med økende bruk av nyere teknologier som krever de avanserte funksjonene som USB-C tilbyr. Det er derfor lurt å være oppmerksom på både USB-A og USB-C for å sikre kompatibilitet med ulike enheter.

Ønsker du mer info om de ulike tilkoblingene og hva man bør tenke på? Våre produktspesialister står klare til å hjelpe, forklare og gi gode råd.

Publisert:

Vi hjelper gjerne til med å finne den beste løsningen for din bedrift

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat!