Hopp til hovedinnhold

Din neste bærbare en MacBook Air eller Pro

Logo letter
Evelon AS
macbook

Det blir stadig mer alminnelig at ansatte kan velge mellom PC og Mac på jobben. En Mac representerer kompromissløs kvalitet ned til minste detalj, i et design som er blitt stilt ut i Museum of Modern Art på Manhattan. Utformingen er preget av eleganse og enkelhet ut fra filosofien «mindre er mer» og «form følger funksjon». Sjefdesigneren sir Jonathan Ive er adlet for sin innsats. Hver nye generasjon leverer innovative forbedringer basert på forskning Apple årlig investerer milliarder i. Operativsystemet macOS glir sømløst over i maskinvaren og er like estetisk og intuitivt i bruk.

Samtidig topper Macer listen over anbefalte bærbare en rekke steder. Techradar karakteriserer Apple MacBook Air (M2, 2022) som beste bærbare datamaskin man kan kjøpe akkurat nå (2023). På tredje plass ligger den noe rimeligere utgaven MacBook Air (M1, 2020). M står for Apples egenutviklede prosessorfamilie som også brukes i iPhone og iPad og briljerer med kraftig ytelse og lavt energiforbruk. Går du opp i pris, er MacBook Pro (M1 Pro, 14- og 16-tommer) et godt valg. For 14-tommeren konkluderer Tek.no med beste skjerm, beste lyd, beste tastatur og beste styreplate på en bærbar.

MacBook Air og Pro

Macbook

En MacBook kan oppleves som dyrere sammenlignet med Windows-baserte alternativer som kan skilte med mange av de samme spesifikasjonene. Men går du egenskapene nærmere etter i sømmene, vil du se at det er helt reelle forskjeller mellom en Mac og en PC med Windows. Det første du legger merke til, er en lyssterk og sylskarp skjerm som automatisk justerer fargen og intensiteten for å tilpasse seg skiftende lysforhold rundt deg. Det reduserer belastningen på øynene og får fargene til å virke mer levende og nøyaktige. Jobber du for eksempel i Word, ser skjermen nærmest ut som papir og er behagelig ved langvarig bruk.

MacBook er kjent for sin førsteklasses byggekvalitet, elegante design og holdbarhet. De er laget med materialer av høy kvalitet og har utmerket håndverk, noe som bidrar til deres rykte for pålitelighet og lange levetid. Feilprosenten er blant de laveste i bransjen. Prosessor- og grafikkytelsen er rå og matches knapt av noen PCer i tilsvarende prissegment. Styreflaten er uovertruffen. Om du kombinerer den med Apple Magic Mouse i den andre hånden, jobber du betydelig mer effektivt enn på en PC. Tastene er godt dempet og raske med en relativ lang vandring. Bakgrunnsbelysningen slår seg automatisk på når det blir mørkere og er rett og slett stilig. Batterilevetiden er så god at du ikke trenger en strømkilde i løpet av hele arbeidsdagen. Støy fra viftene hører du bare unntaksvis ved høy belastning. SSD-disken er lynkjapp. Åpne dekselet, og maskinen er vekket opp av dvale. Du er alltid på uten ventetid.

En bærbar i Apple-universet

Operativsystemet macOS (for tiden Ventura 13.3.1) tilbyr et oversiktlig brukervennlig grensesnitt som ikke er overlesset og er tett integrert med andre Apple-enheter. Om din iPhone er i nærheten av Macen kan du bruke den som telefon for anrop og sende og motta tekstmeldinger. Hvis du ikke er koblet til en ruter, foreslår Macen at du benytter iPhonen. Du kan også bruke den som webkamera for høyere oppløsning. Naturligvis kan du kopiere innhold på tvers av enhetene. Plasser din iPad ved siden av Macen, og vips så har du skjerm nummer to på ditt mobile hjemmekontor. Ta bilder med iPhonen som lagres i iCloud – like etter er de tilgjengelig i appen Bilder på Macen. Videresend skjermbilder og videoer til Apple TV. Påbegynn et dokument eller en e-post på en Mac og arbeid videre på en iPhone eller iPad.

Oversikt over beliggenhet iphone

Appen Hvor er? (tidl. Finn min iPhone) benytter både tilkoblet nettverk og info fra iPonens bruk av 4G/5G til å bestemme nøyaktig posisjon. Beveger du deg ut av huset eller kontoret uten Macen, får du opp en melding på din iPhone som kan lyde: «Jons MacBook Pro lagt igjen. Enheten er ikke lenger i nærheten. Den ble sist sett nær Jutulveien.»

Knappene rødt, gult og grønt omtales som trafikklys og brukes til å gå ut av appen (ikke avslutte den), minimere og maksimere den. Bokstaven I i iPhone og iCloud står for øvrig for Internett, individuell, instruer, informer og inspirer – som Steve Jobs presiserte på en pressekonferanse i 1998. Den gang begynte Internett å bli allemannseie, og den typiske Mac-bruker var en individualist som gikk mot strømmen. I dag er Apple verdens fjerde største leverandør av personlige datamaskiner; mens andre opplever en nedgang i omsetning, selger selskapet stadig flere Macer, også i bedriftsmarkedet.

Pålogging med Touch ID

Bilde av mac-ikoner

Øverst til høyre på tastaturet har du tasten Touch ID. En berøring av sensoren låser opp Macen på et blunk, et trykk låser den. Bruk fingeravtrykket ditt til å handle på nettet med Apple Pay. Touch ID legger automatisk inn leverings- og faktura-opplysninger, uten å dele informasjon om bankkortet ditt. Apple T2-brikken opprettholder en sikker enklave for å lagre og bekrefte identiteten din.

På en Mac eller andre Apple-enheter trenger du knapt å huske et passord. macOS bruker nøkkelringer til å hjelpe deg med å holde styr på og beskytte dem. Når du logger på nettsteder, e-postkontoer eller andre passordbeskyttede tjenester, kan du velge å arkivere passordet i nøkkelringen, så du ikke trenger å huske eller skrive inn passordet hver gang. Når du benytter iCloud-nøkkelring, kan du holde passord og annen sikker informasjon oppdatert på tvers av enheter. En nøkkelring er en kryptert beholder som gir sikker lagring av kontonavn og passord for Macen, apper, tjenere og nettsteder, samt konfidensiell informasjon som kredittkortnumre og PIN-koder til bankkontoer. Du kan bruke Nøkkelringtilgang-appen på Mac til å vise og administrere nøkkelringene dine.

Fingeravtrykk telefon

Touch ID på en Mac er også utgangspunktet for passnøkler (tilgangsnøkler) i en verden uten passord. I stedet for å opprette et passord på et nettsted, knytter passnøkler biometriske opplysninger til påloggingen som lagres lokalt på enheten du bruker. Via nøkkelringen i iCloud synkroniseres de mellom Mac, iPhone, iPad og Apple TV. Dette er en universell standard som er etablert av FIDO-alliansen, som også Google og Microsoft er medlem av. Men Apple er først ute.

Sikkerhet fra bunnen av

Sikkerheten er bygget inn fra grunnen av, med en integrert tilnærming til maskin- og programvare og tjenester. Flere av sikkerhetsfunksjonene har maskinvarestøtte. Under oppstart verifiseres det at macOS-versjonen som lastes inn, er autorisert av Apple. Apple T2-brikken sørger for en trygg enklave som lagrer og bekrefter identiteten din sammen med biometrisk informasjon. Diskene er kryptert med FileVault. XProtect og Mac Malware Removal Tool beskytter mot skadevare med daglig oppdaterte signaturer. Du tillater at apper bare kan lastes ned fra App Store eller i tillegg også fra identifiserbare utviklere. Når du installerer applikasjoner, må du øke privilegiene dine, noe som krever passord eller identifisering med Touch ID. I den innebygde brannmuren kan du blokkere alle innkommende tilkoblinger med unntak av enkelte grunnleggende Internett-tjenester. En rekke andre mekanismer, som beskyttelse av systemintegritet, bidrar til å redusere angrepsflaten.

Som skapt for Microsoft 365

En Mac kan fint leve i sitt eget univers, fullt integrert med iCloud, Apples skytjeneste for e-post og fillagring. Det følger med programvare for tekstbehandling, regneark og presentasjon, samt video- og musikkredigering. I tillegg er det apper for e-post, kalender og kontakter. Med FaceTime kan du holde videokonferanser med fil- og skjermdeling for opptil 32 brukere eller bare foreta enkle videoanrop.

PowerPoint

Dette kan holde for mange brukere. Men i profesjonell sammenheng byr Microsoft 365 på langt bedre verktøy, både med tanke på produktivitet, samarbeid og sikkerhet. Microsoft har gjort en formidabel innsats for å få over Office-pakken til Mac, så den ikke føles som et fremmedelement. Og selskapet videreutvikler den stadig med nye funksjoner. Det omfatter Word, Excel, PowerPoint, Outlook og Teams, sammen med OneNote og OneDrive for Business. I tillegg er markedets beste nettleser tilgjengelig, Microsoft Edge med Bing og integrert ChatGPT. (Du kan bruke Googles søkemotor i Safari.)

Virus- og trusselbeskyttelse

Beskyttelsen mot skadevare er vel ivaretatt med Defender for Endpoint, Microsofts markedsledende løsning for endepunktbeskyttelse. Du administrerer Macer på samme måte som Windows-maskiner i Intune med konfigurasjonsprofiler og samsvarspolicyer. Microsoft Purview lar deg klassifisere, merke og kryptere dokumenter og e-post. Det er mekanismer for å hindre datatap på klientmaskiner. Like selvskreven er en MacBook for bruk i Azure. Det er full støtte for PowerShell Core 7. Du har en fremragende klient for RDP. Du finner Visual Studio 2022 og Visual Studio Code for Mac med mer.

MacBook Air (M2, 2022)

Laptop Mag plasserer MacBook Air (M2, 2022) også øverst på listen over beste bærbare og skriver: «Mye kraft i en lett design. Du får en kjapp M2-brikke, lysere skjerm og over 14 timers batterilevetid med en vekt på 2,7 pund ... den beste bærbare datamaskinen for folk flest.» Samme konklusjon kommer The Verge frem til og skriver «M2-prosessoren på innsiden er ikke så rask eller kraftig som M1 Pro eller M1 Max du får i de større (og dyrere) MacBook Pro-modellene, men den er fortsatt veldig rask. I vår testing var den i stand til å håndtere intense kontorarbeidsbelastninger med liten eller ingen varme eller nedgang i ytelse. Gitt hvor tynn og lett denne enheten er, leverer den en kombinasjon av kraft og portabilitet som du vil ha vanskelig for å finne i mange andre maskiner der ute.» PC Magazine gir den en Editors Choice: «Fantastisk, slank design; større, mer levende 13,6-tommers skjerm; M2-brikken gir utmerket ytelse.»

Spesifikasjoner: Neste generasjons M2-brikke. 8 GB – 24 GB minne. 265 – 2 TB SSD. 8-kjerners CPU og 8 – 10 kjerners GPU. 15 times batteribrukstid. Skjerm: 2560 x 1664. Vekt: 1,24 kg.

MacBook Pro (M1 Pro, 2021)

Tek.no skriver: «Drømmemaskinen som ble virkelighet. Førstevalg for proffer som trenger den, og menigmann som vil ha det aller, aller beste.» Anmeldelsen trekker frem: Systembrikken er overlegen konkurrentene sine; takler flere nyere spill – med god grafikk; verdens beste tastatur og pekeplate; ekstremt lyssterk, rask og presis HDR-skjerm; eksepsjonell byggekvalitet og effektivt design; lager bare viftesus ved svært tunge oppgaver; topp mikrofon- og høyttalerlyd; beste kamera i bærbar; MagSafe, HDMI, minnekortleser; samt kjører apper og spill for iOS. Som ting å tenke på angis at Apple lager enda bedre kameraer; Face ID er fraværende; andre har bedre batteritid. Maskinen er svært dyr. Vurderingen andre steder er ikke særlig forskjellig. Og etter å ha brukt MacBook Pro (M1 Pro, 2021) intenst i tre kvart år, kan jeg underskrive hvert eneste ord. Det er den beste maskinen jeg noen sinne har hatt.

Spesifikasjoner: M1 Pro-brikke. 16 GB – 32 GB minne. 265 – 2 TB SSD. 8 – 10-kjerners CPU og 14 – 16 kjerners GPU. 17 times batteribrukstid. Skjerm: 3024 x 1964 (14 tommer). Vekt: 1,6 kg (14 tommer).

Avsluttende ord

Inngrodd vanetenkning spiser som kjent innovasjon til frokost. Det er det eneste som kan stoppe deg fra å vurdere å anskaffe en MacBook (muligens også pris). Apple macOS forener kraften i Unix med enkelhet og eleganse. En Mac er den mest kompatible maskinen på planeten, for å si det med Steve Jobs. Du kan kjøre Windows virtuelt med for eksempel Parallels Desktop om du trenger det for enkelte programmer. En annen mulighet er å bruke Windows 365 eller Azure Virtual Desktop. Mac er blitt betydelig bedre på spill, og så finnes det Playstation 5. Windows er ikke nødvendigvis svaret, men spørsmålet. Og svaret kan slå ut til fordel for Mac.

Publisert:

Vi hjelper gjerne til med å finne den beste løsningen for din bedrift

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat!