Hopp til hovedinnhold

Hva bør du tenke når du skal kjøpe ny PC?

Bilde av kontorlandskap

Det er mye å tenke på når du skal gå til innkjøp av ny PC. Utvalget er stort og det er lett å gå seg vill blant alle de ulike leverandørene, modellene og spesifikasjonene. I dette innlegget gir vi deg tips til hva slags type PC du burde gå til anskaffelse av, samt hva du burde tenke på når det kommer til maskinens spesifikasjoner.

Stasjonær eller bærbar?

Det første du bør tenke på er at PCen du velger må passe din arbeidshverdag. Reiser du mye, eller er du ofte ute i møter? Dette vil i de fleste tilfeller utelukke valget av en stasjonær maskin. Sitter du derimot stort sett på kontoret, og kanskje behøver å ha installert flere tunge programmer, kan en stasjonær PC være et godt valg.

Bærbare PCer designet for å kunne bli tatt med fra sted til sted, få plass i en veske eller en sekk, eller å bli transportert rundt i et cover. De kommer ofte i størrelsen 12"-15", som er en fin størrelse for de som er på farten. Likevel er det fullt mulig å gå til anskaffelse av en dockingstasjon og en eller flere eksterne skjermer for å gjøre den bærbare maskinen egnet også for kontorbruk.

Stasjonære PCer er større i størrelsen og har en separat monitor. Selv om det er mulig å ha med en stasjonær PC fra ett sted til et annet, er dette ofte tungvint, og ikke det beste alternativet dersom du ofte er på farten. En stasjonær PC er designet for å bli brukt på ett sted og ikke flyttet rundt. Fordelen med stasjonære maskiner er at de er kraftige, og billige i forhold til ytelse. Samtidig er de enkle å bygge ut og oppgradere. Dermed vil levetiden oppleves som bedre, og du kan spre kostnadene utover en lengre periode ved å oppgradere en komponent av gangen.

Dersom du er avhengig av tunge programmer og i tillegg fra tid til annen er på farten, kan det være lurt å vurdere og ha en kraftig stasjonær PC på kontoret i tillegg til en lettere bærbar. Alternativt kan du gå til anskaffelse av en kraftig bærbar maskin, men da er det greit å vite at disse koster.

Konsumer-PC eller bedrifts-PC?

Både bedrifts- og konsumermarkedet tilbyr PCer som er tilpasset ulik bruk og ulike personlige preferanser. Spennet mellom modellene og deres spesifikasjoner er stort, og mange lurer på hva som egentlig er forskjellen på en PC du typisk kjøper i en elektronikkbutikk og den du kjøper via en IT-leverandør.

Kvalitet og varighet

Lange arbeidsdager som innebærer intens bruk over flere timer, fem dager i uken stiller større krav til en jobbPC enn til en PC til privat bruk. På grunn av dette er maskiner beregnet for jobb-bruk ofte mer solide og stabile enn de som rettes mot privatpersoner. Materialet de lages av er forskjellig, og du kan oppleve at en bedriftsmaskin ofte tåler mer i form av støt og søl enn det konsumermaskiner gjør. Et eksempel på kvalitetsforskjellen er tastaturet, hvor PCer beregnet for bedrifter ofte har tastatur med bedre respons og lyddemping.

Garanti

Garantitiden er stort sett lenger ved kjøp av bedriftsmakiner, hvor tre år er det mest vanlige. I tillegg til lengre garanti følger det ofte i tillegg med en "på stedet"-garanti, som innebærer at en reparatør fra leverandøren kommer ut til deg dersom det er noe feil med maskinen. Ved kjøp av en konsumermaskin er garantien ofte ett år, og det er vanlig at du selv må sende inn maskinen dersom det er noe galt med den, for deretter å vente et par uker for å få den tilbake.

Windows Home eller Windows Pro

Det er vanlig at konsumermaskiner blir levert med Windows Home i tillegg til et sett (10-15 stykker) forhåndsinstallerte applikasjoner, også kjent som bloatware. Bedrifter anbefales å kjøre Windows Pro, som blant annet kommer med flere sikkerhetsfunksjoner (for eksempel BitLocker som krypterer maskinen din og muligheten for å melde inn i et domene for sentral administrasjon).Pris

Pris er ofte en avgjørende faktor, og det er nok derfor mange stiller seg spørsmålet: "Hvorfor kan jeg ikke bare kjøpe PCen fra en typisk elektronikkforhandler?". Svaret er ofte enkelt. Selv om PCer beregnet for bedriftsmarkedet generelt sett er en god del dyrere enn de rettet mot privatpersoner, får du ofte dette igjen i form av kvalitet og garanti.

Konklusjon

Å velge en PC som passer ditt bruk har mye å si for både brukeropplevelse og produktivitet, og kan i lengden spare deg for både tid og penger. Bruk tid på å evaluere de ulike fordelene og ulempene ved å velge en stasjonær eller en bærbar maskin, og dersom du skal bruke PCen i jobbsammenheng: Velg en PC som er lagd for nettopp dette!

Publisert:

Vi hjelper gjerne til med å finne den beste løsningen for din bedrift

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat!