Hopp til hovedinnhold

Microsoft 365 Som skapt for Mac

Logo letter
Evelon AS
Jon-Alfred Smith

Microsoft 365 gir alle muligheten til å oppnå mer på en hvilken som helst enhet og er som skapt for Mac. Office-programserien inkluderer fullstendige installasjoner av Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote og OneDrive. Den leverer kraft og enkelhet med en opplevelse som er spesielt utformet for macOS. Det er støtte for funksjoner som mørk modus, kontinuitet-kamera, OneDrive-filer ved behov og Touch Bar på MacBook Pro. Selvfølgelig er det en klient for Teams, selve navet for produktivitet og samarbeid i Microsoft 365.

Med Microsofts Chromium-baserte Edge får du en nettleser som imponerer med hastighet, ytelse og førsteklasses kompatibilitet og lar deg foreta interne søk i organisasjonen din. Du kan konfigurere og sikre Macer med Microsoft Intune, sørge for at de er i samsvar og distribuere programvare. Microsoft Defender ATP gir omfattende beskyttelse mot virus og andre trusler. Om du i tillegg må ha Windows, kan du installere en lokal instans eller kjøre en virtuell maskin i Azure. En god RDP-klient følger med. Mac er ett av Microsofts primære satsningsområder, og de investerer tungt i plattformen.

Microsoft 365 i Mac App Store

M365 mac

Det markerte et gjennombrudd i samarbeidet mellom Microsoft og Apple da Microsoft 365 ble tilgjengelig i Mac App Store. Som Mac-bruker behøver du ikke lenger føle deg som annenrangs borger i Microsofts verden. Dette er programvare av høy kvalitet som glir sømløst inn i macOS-miljøet. Appene er skyintegrerte skrivebordsversjoner – med funksjoner basert på maskinlæring og kunstig intelligens – som holdes kontinuerlig oppdatert. De er forskjellig fra Office 2019 og krever et abonnement på Microsoft 365. Du kan tegne en lisens her for å prøve ut plattformen.

Mac og Microsoft 365 Business Premium

For virksomheter anbefales det imidlertid at du samrår deg med en IT-partner. De har spesialister som kan gi veiledning og hjelpe til med å sette opp sky-organisasjonen din. Et godt valg for små og mellomstore bedrifter er Microsoft 365 Business Premium. Det inneholder alle Office 365-funksjoner og omfattende verktøy og tjenester for å administrere og sikre brukere, enheter og data.

Noen særtrekk ved Mac

M365 mac2

Øverst til venstre i hvert programvindu er det et liggende trafikklys. Rød runding lukker dokumenter, får appen ut av syne, men lar den bli i minnet. Gul minimerer til docken (knapperaden). Grønn endrer mellom vanlig visning og fullskjerm. Du kan skifte mellom skrivebord og fullskjermprogrammer ved å sveipe sidelengs med tre fingre på styreflaten. Ved å foreta samme bevegelse oppover og bevege musepekeren i det lyseblå feltet får du en oversikt som her. De tre appene – Meldinger, Bilder og Safari – gjengis forminsket. Ved første blikk kan dette se noe rotete ut, men viser hvordan du kan organisere arbeidet ditt på ryddige skrivebord, og gir en idé om grafikken og grensesnittet i macOS, med en funksjonalitet og estetikk tvers igjennom.

Microsoft Teams

M365 mac3

Teams kan skape sosial nærhet på fysisk avstand, her i møte med oss i Lillevik IT på hjemmekontor. Du kan sende én-til-én-meldinger eller delta i en gruppechat. Med ett klikk går du øyeblikkelig til videokonferanse. Du får tilgang til dokumenter i Word, Excel og PowerPoint og kan dele og redigere dem i sanntid sammen med andre. Teams bidrar til effektive samarbeidsformer og styrker flyten av informasjon internt. Versjonene for Windows og macOS er funksjonslike.

Outlook for Mac

M365 mac4.jpg

Outlook har lenge vært det svakeste ledd i Office-pakken for Mac. Det er i ferd med å endre seg. Skjermbildet ovenfor er fra siste forhåndversjon. Grensesnittet er oppdatert og mindre uoversiktlig med færre distraksjoner. Det gjør det lettere å konsentrere seg om det vesentlige. Ytelsen er tydelig forbedret. Outlook bruker nå samme synkroniseringsmotor som driver plattformene for Outlook for iOS og Windows Mail. Resultatet er at meldinger, avtaler og relatert informasjon vises merkbart raskere. Muligheten til å diktere e-post er under utvikling. Norsk står på agendaen.

M365 mac5

En viktig funksjon er å rettighetsstyre e-post. Det gjør meldinger uleselige for uvedkommende. Bare krypter overlater det til mottaker å gjøre hva hun vil med e-postmeldingen og eventuelle vedlegg. Ikke videresend sikrer at kommunikasjonen ikke kommer på avveie. Alle meldinger i tråden forblir krypterte. I bakgrunnen opererer Azure Rights Management (RMS), som også benyttes av Azure Information Protection når dokumenter beskyttes med følsomhetsetiketter (se nedenfor). Det er ikke behov for sertifikater, programtillegg eller utvidelser. Funksjonen er tilgjengelig i gammel og ny klient, i Windows, Android, iOS og iPadOS.

M365 mac6

Her er gamle Outlook, som fortsatt har mye for seg. Du bør vente med den nye til den er ute av beta. Det gir også anledning til å vise et eksempel på skydreven kunstig intelligens (KI). Hver uke får du en detaljert analyse av dine arbeidsmønstre fra MyAnalytics.

Samarbeid og deling

M365 mac7

Samarbeid beror på deling. Identifisering og beskyttelse av ressurser blir viktig. Word, Excel og PowerPoint oppfører seg i alt vesentlig som i Windows. For automatisk lagring og deling må filene ligge i OneDrive eller SharePoint.

Automatisk lagring lagrer endringer idet du gjør dem. Om du foretar uønskede redigeringer i det opprinnelige dokumentet, kan du gjenopprette det ved hjelp av versjonshistorikken. Du kan også benytte deg av angrefunksjonen.

Deling og samarbeid i sanntid sørger for at du kan jobbe effektivt. Microsoft 365 benytter samme kodebase på alle plattformer, noe som gjør det mye lettere for brukere å samarbeide på tvers av Mac, iOS og Windows. Endringer i dokumenter i Word og PowerPoint oppdateres umiddelbart hos alle som jobber med filene, og de involverte ser lynraskt forandringer i Excel-regneark. Du deler ved å klikke på dele-knappen øverst til høyre i dokumentet og inviterer andre til å samarbeide. De mottar en e-post med en lenke til filen som de kan åpne på datamaskiner eller mobilenheter. For at andres arbeid ikke skal overskrives kan kun én person av gangen jobbe i et redigerbart område. Et lite chat-vindu (bare på Mac og PC) er praktisk når du har et kjapt spørsmål til gruppen.

Følsomhetsetiketter brukes til å klassifisere e-postmeldinger, dokumenter, områder og mye mer. Når en etikett – automatisk eller brukerstyrt – benyttes, beskyttes innholdet eller området basert på innstillingene du velger. Du kan for eksempel opprette etiketter som kan kryptere filer, legge til innholdsmerking og styre brukertilgangen til bestemte lagringsområder.

PowerPoint med kunstig intelligens

M365 mac8

En godt designet presentasjon har ikke bare et pent utseende, den fanger også tilhørernes oppmerksomhet og gjør at den viktigste informasjonen synes best, samt sørger for at budskapet ditt griper tak i publikum. Designer-funksjonen i PowerPoint har Microsoft 365s intelligente tjenester i ryggen. Den hjelper til med å utforme plassering av tekst og bilder. Dra et fotografi til et lysbilde, så åpnes delen Utformingsideer, der du kan velge design. Funksjonen tar utgangspunkt i tips fra rutinerte designere og foreslår ulike layouter ut fra innholdet.

OneNote for Mac

M365 mac9

OneNote er programvare for notater, samling av informasjon og samarbeid mellom flere brukere. Den er ideell for løs semistrukturert informasjon, kladder, research på nettet, for å ordne og sortere tanker. Grensesnittet er utformet som en elektronisk ringperm. Når du oppretter en Office 365-gruppe, følger det med en egen OneNote-notatblokk foruten en delt postboks med kalender og et felles SharePoint-nettsted. Tjenestene i nettskyen er enkelte ganger så sammenvevd at det kan være vanskelig å skjelne mellom dem. OneNote samkjører data på tvers av enheter.

OneDrive for Business

M365 mac10png

OneDrive lar deg synkronisere filer mellom skyen og lokale enheter. Synkroniseringen er toveis. OneDrive gjør alle filene dine klare for bruk ved behov. Du kan bla gjennom alt i OneDrive uten å ta opp plass på Macen. Filer lastes ned akkurat når du trenger dem. Filer som bare er på Internett, blir ikke lastet ned før du åpner dem. Lokalt tilgjengelige filer er filer du åpner, laster ned til enheten og er tilgjengelige frakoblet. Filer som alltid er tilgjengelige er filer og mapper du har merket som du alltid vil ha tilgang til, også når du er offline.

Nettleseren Microsoft Edge

M365 mac11

Microsofts Chromium-baserte Edge er basert på samme motor som Google Chrome. Den er like rask og kompatibel. Du vil ikke merke noen forskjell i daglig bruk. Det eneste er søkemotoren. Edge bruker som standard Bing (Bing is not Google). Du kan endre den til Google for adresselinjen (Personvern og tjenester, Adresselinje), men ikke i søkeboksen. Her kan du til gjengjeld søke både på nettet og internt i organisasjonen – noe som er hendig etter hvert som mer informasjon lagres i OneDrive og SharePoint. Logg på med din Microsoft 365-konto for å synkronisere favoritter, innstillinger og på sikt surfehistorikk. Det gir deg også fordelen av at du får tilgang til nett-appene i Microsoft 365 ved å klikke på terningen. Mekanismene for personvern og sikkerhet er sterke. Brukergrensesnittet er kjent fra Chrome. Menyene for innstillinger er bedre organisert. Det er støtte for Chrome-tillegg. Det er samme utviklingsverktøy. En ny funksjon er Samlinger for research på nettet (ikke vist her).

Microsoft Intune

M365 mac12

Microsoft Endpoint Manager er en paraply for administrasjon av endepunkter. Her inngår Intune for mobil enhets- og applikasjonsbehandling. Fire enheter er registrert. Bruker jonsmi@sildeviga.no kan kun logge på organisasjonen fra én av dem. Alle andre forsøk avvises allerede ved inngangsdøren. Én av forutsetningene for tilgang er at de er i samsvar med bestemte krav (kryptert lagring, PIN-kode, siste versjon av OSet osv.). Du kan sette opp konfigurasjonspolicyer, som fungerer på tilsvarende måte som gruppepolicyer i Windows Active Directory.

M365 mac13

Her er Microsoft Edge og Office distribuert til Macen. Begge er prekonfigurert i Intune. Det er også Microsoft Defender ATP for beskyttelse mot virus og andre trusler. Men den inngår ikke i lisensen på Microsoft 365 Business Premium og er et så omfattende produkt at det behandles i en egen blogg sammen med versjonene for Windows og Linux. Du kan rulle ut standard Mac-programmer.

Windows 10 på Mac

M365 mac14-1

Ikke alle trenger Windows på en Mac, men noen gjør det. Microsoft Publisher og Access inngår ikke i Office-pakken for Mac. Visio finnes ikke annet enn som nettversjon. Med Visual Studio 2019 for Mac kan du ikke bygge Windows-apper. Du kan sette opp dobbel oppstart med Boot Camp, som bare er en god idé om du må kjøre rett mot maskinvare, fortrinnsvis grafikkortet. Jevnt over fungerer det bedre å virtualisere Windows med Parallels Desktop, VMware Fusion eller Oracle VirtualBox.

Men du får en mer agil, elastisk og skalerbar løsning – for å bruke moteordene fra nettskyen – ved å installere Windows 10 på en virtuell maskin i Azure. Sett opp en fast offentlig IP-adresse eller en DNS-oppføring og legg den inn i Microsofts RDP-klient for Mac med brukernavn og passord. Det tar ikke mer enn noen få sekunder å starte opp maskinen og koble seg til. Du har anledning til å installere Office på fem enheter. Ved å lagre i OneDrive og SharePoint får du tilgang til filene dine. Obs! Maskinen i Azure er opprettet utelukkende for innlegget her og er slettet.

Avsluttende ord

Verdens produktivitetssky trekker oss inn i et overveldende univers, veldig forskjellig fra lokale tjenester. Hensikten med fremstillingen er å gi en antydning av mulighetene med Microsoft 365 på Mac, mer i form av en rundtur eller billedbok. Og de er legio. Office er koblet til skyen, så du kan få tilgang til innholdet fra en hvilken som helst enhet, redigere sammen med andre rundt om i verden i sanntid og bruke kraften i kunstig intelligens til å opprette virkningsfullt innhold på en enklere måte. Resultatet er en opplevelse som uten tvil er Office, men som er utformet for Mac.

Det er mange grunner til å velge en Mac. For enkelte har den sjel, følelser som gir liv til teknologi. Den er unektelig et lite kunstverk i seg selv, med maskinvare som glir i ett med operativsystemet. Designet er basert på prinsippene: Form følger funksjon, mindre er mer. Macen kombinerer teknologisk innovasjon med kvalitetskomponenter, er driftssikker og har en lav feilprosent. Markedsandelen i den vestlige verden er på rundt 15 prosent, men konkurrerer egentlig bare i det øvre prissegment. Det gjør det attraktivt for Microsoft og andre selskaper å utvikle programvare for Mac. Samtidig får den i stadig høyere grad innpass i virksomheter.

En Mac kommer med tjenester som e-post og skylagring. Det er programvare for tekstbehandling, regneark og presentasjoner. Men disse er neppe egnet til profesjonell bruk, særlig ikke på tvers av plattformer. Her er det nødvendig med administrerte og godt sikrede brukere, enheter og data. Standarden for dokumenter er Office. Det du trenger, er en solid samarbeidsplattform i skyen som transformerer bedriften din til en moderne arbeidsplass. Sammen med en Mac er Microsoft 365 – for å si det med min tenåringssønn – faktisk ganske drippy.

Publisert:

Vi hjelper gjerne til med å finne den beste løsningen for din bedrift

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat!