Hopp til hovedinnhold

Passordhvelv - en sikker løsning for passordlagring

Passord på post-it lapper

Det har blitt skrevet utallige artikler, forskningsrapporter og anbefalinger om passord - hvordan det påvirker sannsynligheten for å bli hacket, og viktige do's and don'ts. Likevel er løsningen på utfordringene og frustrasjonen knyttet til passord og passordlagring fremdeles en godt bevart hemmelighet for mange.

Din passordprofil - Hvem av disse er du?

Prøveren

Du har forsøkt flere ganger, men nok en gang blinker den røde firkanten rundt passordfeltet frustrerende mot deg. "Har du glemt ditt passord?" Du innser at du nok en gang må bruke unødvevndig tid på å opprette et nytt passord for kontoen din. Det som er mest provoserende med dette er at du jo forsøker å følge anbefalinger med å ha ulike og relativt kompliserte passord, men når det kommer til stykket er det umulig å holde styr på alle de forskjellige.

Post-it elskeren

Hvor var den post-it'en hvor du hadde skrevet ned passordet til akkurat denne kontoen? Skal vi se.. Hang den på PC-skjermen, lå den inni almanakken eller hadde du puttet den i PC-bagen? Du skjønner selv at dette ikke er den mest ideelle måten å holde styr på alle passordene på, men det fungerer i hvert fall tåelig greit.

Sjansetakeren

Du elsker hvor enkelt pålogging går - på tvers av både enheter og ulike kontoer. Du forstår ikke hva andre er så oppgitt over, det er jo så enkelt - alle burde være like smarte som deg å få seg ett enkelt "gullpassord" (eller to, om du er ekstra god!) som er blitt brukt i alle år. Det. Funker. Hver. Gang!

Hva er en passordbehandler?

Et passordhvelv, også kalt passordbehandler eller passordbank, er et verktøy som forenkler og sikrer pålogging til alle typer kontoer ved å lagre alle passord på ett sted. Det fins flere leverandører av slike tjenester, men fordelene de fleste har til felles er blant annet:

  • Kun ett passord og automatisk innlogging. Du trenger trenger kun å huske masterpassordet til din passordbehandler-konto. Dersom du er innlogget i verktøyet, vil passordene til samtlige tjenester som er lagt til automatisk fylles ut ved innlogging.
  • Autogenerering. Passordbehandleren kan med ett tastetrykk generere forslag til et nytt og sterkt passord dersom du oppretter en ny konto et sted, så man slipper å finne på egne (ofte ikke fullt så sterke) passord.
  • Ingen duplikater. Med en passordbehandler kan du enkelt sørge for at ingen av dine passord gjenbrukes eller er like. Om en konto skulle bli hacket er derfor ikke de andre i fare.
  • Både til jobb og privat. Du har tilgang til én konto som samler – men skiller – dine passord på jobb fra dine private passord. På den måten kan du ha dine (og eventuelt familien sine) passord til for eksempel Netflix-kontoen lagret under en privat mappe, mens du har dine jobbrelaterte passord i en annen.
  • Fellespassord og enkelhet for nyansatte. Dersom bedriften har noen fellespassord som alle skal ha tilgang til, kan disse legges inn i en fellesmappe, slik at alle har sikker tilgang til disse når de er logget inn. Dette vil bidra til å forenkle flere typer prosesser, blant annet med nyansette hvor alle passord relatert til den enkeltes rolle kan ligge klart til oppstart.
  • Sikkerhetsadministrasjon. De fleste passordbehandlere tilbyr en bedriftsportal som gir varsel om potensielle sikkerhetsbrudd hos ansatte. I administratorportalen kan du sette sikkerhetsstandarder (som for eksempel at alle passord knyttet til selskapets innlogginger må ha en viss lengde og inneholde et gitt antall tegn), få varsel om potensielle sikkerhetsbrudd, samt varsle om bruk av passordduplikater.

Hvor tidkrevende er det å få på plass og hva koster det?

Dette er det fine - det er ikke kostbart, og det tar oss kun et par timer å få på plass.

Vil du vite mer?

Ta kontakt med oss, så vil vi hjelpe deg.

Publisert:

Vi hjelper gjerne til med å finne den beste løsningen for din bedrift

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat!