Hopp til hovedinnhold

Tastaturet - den oversette helten arbeidsplassen

Evelons BGs perfekte tastatur
Evelons BGs perfekte tastatur

I dagens høyteknologiske verden er det lett å bli overveldet av de siste smarttelefonene, nettbrettene og kjempeskjermer med innebygget docking osv. Disse enhetene tar ofte all oppmerksomhet, og det er lett å glemme en nøkkelkomponent som kan ha stor innvirkning på arbeidsproduktivitet og komfort, nemlig tastaturet. Tastaturet er en essensiell del av arbeidsplassen, og det er viktig å velge riktig tastatur for å sikre optimal effektivitet og velvære. Ikke minst for å fungere skadeforebyggende. Her skal vi se kjapt på hvorfor tastaturet er så viktig på en arbeidsplass, og hva man må tenke på når man kjøper et nytt tastatur.

Ergonomi og komfort

En av de viktigste grunnene til at tastaturet er viktig på en arbeidsplass, er ergonomi og komfort. Mange mennesker tilbringer flere timer hver dag foran datamaskinen, og et dårlig utformet tastatur kan føre til ubehag og til og med skader som senebetennelse og muskelspenninger. Et ergonomisk tastatur er utformet med tanke på kroppens naturlige stilling og bevegelser, og det kan bidra til å redusere belastningen på håndledd, armer og skuldre. Tastaturer med håndleddstøtte og justerbar helling kan hjelpe til med å opprettholde en mer behagelig arbeidsstilling og redusere risikoen for skader.

Tastaturkvalitet og nøyaktighet

Når det gjelder arbeidsoppgaver som krever mye skriving, er tastaturkvaliteten og nøyaktigheten avgjørende. Et solid tastatur med mekaniske taster kan være mer slitesterkt og pålitelig enn et billigere membrantastatur. Mekaniske tastaturer gir en taktil tilbakemelding og kan ha individuelle brytere for hver tast, noe som kan forbedre nøyaktigheten og redusere risikoen for tastefeil. Dette er spesielt viktig for de som jobber med tekstbehandling, programmering eller dataregistrering.

Tastaturlayout og produktivitet

Effektivitet og produktivitet på arbeidsplassen er avhengig av hvor raskt og presist man kan utføre oppgaver. Et tastatur med brukervennlig tastaturlayout kan bidra til å øke skrivehastigheten og redusere tiden det tar å fullføre oppgaver. Hvis man bruker spesialisert programvare eller jobber med mange hurtigtaster, kan et tastatur med programmerbare taster være svært nyttig. Ved å tilpasse tastaturet til ens spesifikke behov og arbeidsflyt, kan man optimalisere effektiviteten og arbeidsflyten.

Støy og miljøhensyn

Støy kan være en viktig faktor å vurdere på arbeidsplassen, spesielt i et kontorlandskap eller i et hjemmekontor. Noen tastaturer kan være ganske bråkete, spesielt mekaniske tastaturer med klikkelyder. Hvis man deler arbeidsområdet med andre eller ønsker å unngå forstyrrende lyder, kan det være lurt å velge et tastatur med dempede taster eller et lavt lydnivå.

Hvordan velge riktig tastatur

Når man kjøper et nytt tastatur, er det noen viktige faktorer å vurdere:

Ergonomi: Vurder et tastatur med justerbar helling og håndleddstøtte for å opprettholde en mer behagelig arbeidsstilling.

Tastaturkvalitet: Mekaniske tastaturer er kjent for sin holdbarhet og nøyaktighet, men vær oppmerksom på at de kan være dyrere. Membrantastaturer kan være et godt alternativ for de med et strammere budsjett.

Tastaturlayout: Velg en tastaturlayout som passer til ens behov og arbeidsflyt. Vurder også behovet for spesialtaster eller programmerbare taster.

Støy: Ta hensyn til støyfaktoren og velg et tastatur som passer til arbeidsmiljøet.

Brukeranmeldelser: Les anmeldelser og hør gjerne med kollegaer for å få innsikt i hvordan brukeropplevelsen til tastaturet man vurderer faktisk er.

Våre erfaringer

Selv har jeg gjennom årene hatt mange tastaturer av ymse kvalitet, og har hatt plager som følge av time etter time hamrende på tastaturet. Uten nødvendigvis at det gjorde noen forskjell, men nå er mitt inntrykk i kontorverden er at ergonomi har fått mer og mer fokus, og det er veldig bra. En ansatt i dagens arbeidsliv som ikke kan skrive er antakelig ikke veldig effektiv. Selv har jeg lyttet til kroppen og funnet et oppsett som fungerer bra, så akkurat nå har jeg et mekanisk tastatur som jeg kan tilte sammen med en rollermouse fra Contour.

Det perfekte tastatur og rollermouse(for Anders!)
Det perfekte tastatur(med litt kule farger) og ergonomisk rollermouse(for Anders!)

Ingen musearm, ingen skulderplager. Ikke like populært for min nærmeste nabo på kontoret, som HØRER når jeg skriver lange mailer på mitt mekaniske tastatur. Men hun har heldigvis en dør som kan brukes. Men hadde jeg sittet i et åpent landskap så måtte jeg nok funnet meg en annen variant. Eller måtte flytte.


Bilde innledningsvis er fra min kollega i Evelon som virkelig kan sitt tastatur. Ekstremt ergonomisk og ekstremt tilpasningsvennlig. Men dette tastaturet fra ErgoDox er nok for spesielt interesserte. Men det funker perfekt for vedkommende.

Hva med deg?

Det som er helt sikkert er at det finnes mye forskjellig tilgjengelig for å dekke alle behov, enten behovet er knyttet til det ergonomiske, det visuelle/estetiske eller andre preferanser man måtte ha, og vi har både kunnskap og bredden i vårt sortiment til å finne riktig tastatur.

Oppsummert vil vi si at tastaturet er en undervurdert helt på arbeidsplassen. Riktig tastaturvalg vil bidra til økt komfort, bedre produktivitet og redusert risiko for skader. Vurder ergonomi, tastaturkvalitet, layout, støy(hvis ikke man har like tolerante kollegaer som undertegnede) og brukeranmeldelser når man kjøper et nytt tastatur.


Og er du usikker i tastaturjungelen? Da tar du kontakt!


Publisert:

Vi hjelper gjerne til med å finne den beste løsningen for din bedrift

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat!