Hopp til hovedinnhold
Bilde av word

Funksjonene og snarveiene i Word er mange og oppdateres hyppig. I dette innlegget har vi tatt for oss våre Word-favoritter, som kan bidra til å gjøre arbeidshverdagen din enda litt enklere.

Hurtigtaster

Word har mange hurtigtaster som gjør det enklere og raskere for deg å få jobben gjort. Hurtigtastene vil være noe forskjellige ut ifra hvilket språk du har installert Word på, og vi vil gå igjennom noen av de vi bruker ofte.

Ctrl + F: Endre til fet skrift (trykk på nytt for å skru av, Ctrl + B på engelsk)

Ctrl + K: Endre til kursiv (trykk på nytt for å skru av, Ctrl + I på engelsk)

Ctrl + U: Legge til understreking (trykk på nytt for å skru av, Ctrl + U også på engelsk)

Ctrl + Shift + D: Dobbel understreking (trykk på nytt for å skru av)

Alt + 1: Endre til "Overskrift 1" på den markerte linja

Alt + 2: Endre til "Overskrift 2" på den markerte linja

Alt + 3: Endre til "Overskrift 3" på den markerte linja

Shift + F3: Endre alt du har markert til STORE, små eller at Alle Ord Starter Med Stor Bokstav

-/* eller 1. og deretter mellomrom: Lage punktliste eller nummerliste (tast enter en gang for neste punkt, to ganger for å avslutte)

Shift + Enter: Lag et mykt linjeskift (hopper ikke et helt avsnitt og avslutter ikke lister)

Shift + Alt + piltaster: Flytt punkter opp og ned i lista, f.eks. Flytt punkt 1 til 3

Tab: Flytter linjen inn en celle/lager et innrykk

Ctrl + B: Søkefunksjon i Word, søker etter og markerer ordene (Ctrl + F på engelsk)

Ctrl + Enter: Lag en ny side

Ctrl + Backspace: Slett et helt ord av gangen

Lim inn uten format

Har du kopiert noe fra en nettside, Skype eller fra Word med en annen skriftstil, vil du oppleve at det du limer inn får en helt annen stil enn du har i dokumentet du jobber med. Det blir ikke spesielt pent, og det tar unødvendig lang tid å rette opp i. Når du limer inn noe i et dokument, vil det dukke opp et lite ikon til høyre med forskjellige valg. Valget helt til høyre (se bilde) vil gi deg muligheten til å fjerne formatet, og få teksten i samme stil og størrelse som linja du limte inn på.

2018-01-15_13-57-222

Formler i Word

I Word kan man lage tabeller på lik linje som i Excel, men i mye enklere format. Trenger du f.eks. en liten tabell for å vise til kostnader, kan du lage formler for å regne ut totalen i tabellen. Tabeller finner du under "Sett inn" og "Tabell". Før inn verdiene du ønsker å regne ut og trykke på ruta du vil ha resultatet. Gå til "Oppsett" under "Tabellverktøy", og deretter "Formel". Her legger du inn kommandoen du ønsker og du vil få resultatet i ruta du markerte.

Oversettelse i Word

Visste du at Word også har en oversetter på lik linje som Google Translate? Word kan oversette hele dokumenter til alle språk, kjapt og enkelt. Høyreklikk hvor som helst på siden og trykk "oversett". Word vil da åpne et oversettelsesvindu hvor det du markerer i dokumentet vil bli oversatt. Man kan også skrive direkte i oversettelsesvinduet. For oversettelse av hele dokumentet, trykk "dokument", og Word vil dermed åpne en kopi i et nytt vindu, med alt oversatt til valgt språk.

2018-01-16_9-12-41

Få kontroll over endringer

Det blir mer og mer vanlig å samarbeide i dokumenter, men dette kan også gjøre det mer utfordrende å holde oversikt over hvilke endringer som er blitt gjort. Ved å kunne spore endringer vil du til enhver tid ha kontroll på hvilke endringer som blir gjort, og av hvem. Man kan enkelt gå til de forskjellige punktene og godta eller forkaste endringene. Dette gjør man ved å gå til "se gjennom", velge "korrekturvindu" og deretter trykke på "spor endringer".

2018-01-16_9-41-47

Hent bilder fra nettet

Søk og finn bilder direkte i Word for å slippe å lagre bilder på maskinen. Ved å bruke "Bilder på Internett" funksjonen under "Sett inn", kan du søke opp bilder akkurat som i en nettleser Deretter kan du velge ut bildet og sette det rett i dokumentet. "Bilder på Internett" funksjonen har også en innebygget funksjon, kalt "Creative Commons", som gjør at du kan velge å kun søke etter bilder til fri bruk. Søkefunksjonen har flere innstillinger i forhold til bildestørrelse, bildetype (gif, fotografi osv.) og fargetyper, f.eks. sort-hvitt. Man kan også logge seg på OneDrive og hente bilder direkte fra sin egen konto.

2018-01-16_9-59-26

Behagelig lesning

Kontrastene når man skal lese igjennom et helt dokument kan oppfattes som slitsomme når man skal lese side på side. Bytter du til "lesemodus" nede hvor du kan justere "zoom" på dokumentet, kan du endre til en mer behagelig bakgrunn. Gå til "visning" deretter "sidefarge" og velg "sepia". Du vil få en mye bedre leseopplevelse, med litt mindre slitne øyne.

2018-01-16_10-22-53

Erstatt ett eller flere ord

Produktnavn skrives ofte på særegne måter. Ta f.eks. vår egen ServerFri - stor forbokstav og stor "f". Det er enkelt å gjøre skrivefeil eller at feil bokstav blir stor, når man skal skrive et lenger dokument. "Erstatt" er en funksjon hvor du kan rette opp en eller flere feil på et par tastetrykk. Søk opp ordet du ønsker erstattet, f.eks. "serverfri", og deretter få det erstattet på rett måte, "ServerFri".

2018-01-17_13-28-39

Mulighetenes tekstprogram

Det er liten tvil om at Word er egnet til mye mer enn bare tekstbehandling. I dette innlegget har vi belyst noen av mulighetene programmet gir, samt kommet med noen tips til hvordan jobbe mer effektivt.

Publisert:

Inspirert? Vi vil gjerne hjelpe deg med å finne den beste løsningen for din bedrift.

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat!