Hopp til hovedinnhold

God jul fra Lillevik IT

Logo letter
Evelon AS
Tastatur om jul

Vi går mot slutten av 2019 – og legger bak oss et spennende og innholdsrikt år. Som spådd har fokuset vært rettet mot de som ønsker å flytte servere og tjenester ut i Azure. For bare noen uker siden åpnet Microsoft sitt første datasenter i Norge og den norske skyen ble tilgjengelig for alle kunder og partnere 19. november. Microsoft kaller det en investering i Norge, for Norge, med mål om å gjøre det enklere og mer effektivt å drive en bedrift, i alle størrelser. Fokus på sikkerhet, databeskyttelse og regelverk er dermed blitt viktige faktorer når en bedrift bestemmer seg for å flytte til skyen – vi må være trygge på at dataene og programmene våre er lett tilgjengelige, at de er sikret og i samsvar med regelverk og retningslinjer.

Fokuset på sikkerhet har preget 2019 – og vi snakker da spesielt om Microsoft 365, som gir oss de verktøyene vi trenger for å opprettholde et sikkert IT-miljø. Bedriftens vekst avhenger av at alle leverer sitt beste, og det betyr at vi må gi våre ansatte de samarbeidsverktøyene de trenger. Samtidig må vi beskytte bedriften og sikre at teamet vårt kan få tilgang til filene og dataene de trenger uansett hvor de jobber.

Så hva har skjedd i 2019?

  • Som nevnt innledningsvis har mye fokus blitt rettet mot kunder som ønsker å flytte servere og tjenester ut i Azure.
  • Microsoft 365 har kommet for fullt, og Skype for Business har blitt erstattet av Microsoft Teams. I 2019 fylte den populære appen 2 år, og har nå over 13 millioner brukere verden over.
  • Sikkerhet har vært viktig i 2019. Som følge av større sikkerhetsutfordringer har tofaktorautentisering, betinget tilgang og kryptering blitt viktige tiltak som flere bedrifter har implementert – dette samsvarer også med kravene som stilles til GDPR.
  • Cyberangrep har igjen preget året som er gått, og vi ser at behovet for avansert beskyttelse har økt. Fokuset på å sikre data, uavhengig av lokasjon har blitt viktig. Før har man sikret «inngangsdøren» til bedriftens data veldig godt, men i dagens mobile verden må sikkerheten følge både brukerne og bedriftens data – uansett hvor i verden de befinner seg og hvilke enheter som benyttes.
  • Kunstig intelligens blir stadig smartere – og vi får hele tiden tips til hvordan vi kan bruke denne innsikten til å jobbe mer effektivt.

Så hva tror vi om 2020?

2020

Ingen vet hva fremtiden bringer, heter det. Men om vi skal se i krystallkulen er det noen ting vi mest sannsynlig vil se mer av:

  • Kunstig intelligens vil fortsette utviklingen, og vil fortsette å være en trend som påvirker måten vi jobber på. Vi kan se på det som datamaskinsystemer som er bygget for å etterligne menneskelig intelligens, og som utfører oppgaver som gjenkjennelse av bilder, taler, mønstre og beslutninger. Kunstig intelligens gjør disse oppgavene raskere og mer nøyaktig enn oss selv.
  • Maskinlæring vil sammen med kunstig intelligens påvirke oss i større i grad – med datamaskiner programmert for å lære å gjøre noe de ikke er programmert til å gjøre. De lærer å oppdage mønstre og innsikt fra data.
  • Sikkerhetsfokuset kommer til å bli enda større, og selv om vi ikke anser dette som en «ny» teknologi, er sikkerhet i stadig utvikling. Det er delvis fordi trusler stadig er nye trusler. Datahackere vil fortsette å prøve å få tilgang til data, og de vil fortsette å finne nye måter som kan trenge igjennom selv de tøffeste sikkerhetstiltakene. Så lenge vi har hackere, vil cybersikkerhet være en ny teknologi fordi den hele tiden må utvikles for å kunne forsvare seg.
  • Det vil komme flere måter vi enkelt kan analysere data, bygge løsninger og automatisere prosesser på. Her tror vi Microsoft sin power plattform vil spille en stor rolle. Med Power BI kan vi legge til datadrevet innsikt og visualisering av data, Power Apps gjør det mulig å enkelt bygge tilpassede apper som løser forretningsutfordringer eller forenkler arbeidshverdagen, Power Automate gir oss muligheten til å automatisere organisasjonsprosesser og med Power Virtual Agents kan vi bygge enkle chatbots for å samhandle med kunder og ansatte. Hele power plattformen er lagt opp til at det skal kreve lite eller ingen kjennskap til programmering for å komme igang så her er det gode muligheter for alle bedrifter å kunne ta i bruk kraftige verktøy

En spennende tid i vente

Med stadig flere selvkjørende biler, smarte løsninger for hus og hjem, roboter som tar over mange arbeidsoppgaver, datamaskiner som har begynt å tenke selv og ikke minst tale-til-tekst ser vi at 2020 kommer til å bli nok et spennende år. Digitaliseringen er i full sving, vi lever i en æra full av digitaliserte tjenester, nye oppdagelser og en utvikling som går veldig fort. Det lønner seg å følge med i timen, henge seg på før det er for sent, og ikke minst holde seg oppdatert på trender. Sikkerhet er viktigere enn noen gang, og her må vi være ekstra oppdaterte.

Det er ingen tvil om at 2019 har vært et innholdsrikt år med mye fart og spenning. Vi i Lillevik IT gleder oss til å ta fatt på det nye året – og ønsker å rette en stor takk til alle kunder og samarbeidspartnere, abonnenter og til dere som leser bloggen vår. Vi gleder oss til fortsettelsen i 2020.

God jul fra alle oss i Lillevik IT

Publisert: . Oppdatert: .

Inspirert? Vi vil gjerne hjelpe deg med å finne den beste løsningen for din bedrift.

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat!