Hopp til hovedinnhold

Ønsker du å gjøre presentasjonene dine mer dynamiske og spennende? Da kan du teste ut «Zoom»-funksjonen i PowerPoint. Ved å opprette en «Zoom» i PowerPoint kan du hoppe til og fra spesifikke lysbilder, seksjoner og deler av presentasjonen i en bestemt rekkefølge mens du presenterer.

*Zoom for PowerPoint er bare tilgjengelig for Windows (Office 365 og PowerPoint 2019).

Sammendragszoom

En sammendragszoom fungerer som en destinasjonsside hvor du kan se presentasjonens deler samtidig. Når du da presenterer kan du bruke «Zoom» til å gå fra ett sted i presentasjonen til en annen i hvilken som helst rekkefølge. Her kan du være kreativ, hoppe fremover eller se på deler av lysbildefremvisningen uten å måtte avbryte flyten i presentasjonen.

 • Gå til «Sett inn» i menyen og velg «Zoom»
 • Velg «Sammendragszoom»

Zoom2
 • Du får da opp en dialogboks som ser slik ut:

Zoom3
 • Velg lysbildene du ønsker å inkludere i sammendragszoomen. Disse blir de første lysbildene i sammendragszoom-seksjonene.

Dersom du allerede har seksjoner i presentasjonen, er første bilde i hver seksjon forhåndsvalgt. Hvis du ikke vil inkludere bestemte seksjoner i zoomen din fjerner du avmerkingen.

Når du har valgt alle lysbildene du ønsker å bruke, velger du «Sett inn». Sammendragszoomen opprettes, og den vises som et nytt lysbilde rett før det første lysbildet du inkluderte i sammendragszoomen.

Effekten vil da se slik ut:

{% video_player "embed_player" overrideable=False, type='scriptV4', hide_playlist=True, viral_sharing=False, embed_button=False, width='1906', height='952', player_id='24943547043', style='' %}

Legg til eller ta vekk seksjoner fra sammendragszoomen

Når du har laget en sammendragszoom kan det være lurt å legge til eller fjerne deler av presentasjonen.

 • Velg zoomen du har opprettet, og velg deretter «Zoom» i menyen.
 • Velg «Rediger sammendraget», velg delene du vil i sammendragszoomen, og velg deretter «Oppdater».

Zoom4

Lysbildezoom

En lysbildezoom kan hjelpe deg med å gjøre presentasjonen enda mer dynamisk. Du kan navigere mellom lysbildene i hvilken som helst rekkefølge du velger uten å forstyrre flyten. Det er et godt alternativ for kortere presentasjoner uten mange seksjoner.

 • Gå til «Sett inn» i menyen og velg «Zoom»
 • Velg «Lysbildezoom»
Zoom5
 • Du får da opp en dialogboks som ser slik ut:

Zoom6

Når du har valgt alle lysbildene du vil bruke velger du «Sett inn». Du har da opprettet en lysbildezoom.

Denne effekten vil se slik ut:

{% video_player "embed_player" overrideable=False, type='scriptV4', hide_playlist=True, viral_sharing=False, embed_button=False, width='1906', height='952', player_id='24948833544', style='' %}

Endre forhåndsvisning til lysbildezoom

Lysbildezoomet som opprettes vil være et forhåndsvisende miniatyrbilde av lysbildet, men du kan velge et nytt bilde fra PC’en eller internett for å representere delen eller lysbilde du skal vise.

 • Velg lysbildezoomet som du har opprettet og velg deretter «Zoom» på menyen.
 • Velg «Endre bilde» øverst til høyre og sett inn ønsket bilde.

Zoom7
 • Du kan også velge forskjellige utseender fra «Zoomstiler»

Zoom8

Inndelingszoom

En inndelingszoom er en lenke til en seksjon som allerede er i presentasjonen. Du kan bruke disse til å gå tilbake til seksjoner som du virkelig vil legge vekt på, eller for å fremheve hvordan bestemte deler av presentasjonen din kobles sammen.

 • Gå til «Sett inn» i menyen og velg «Zoom»
 • Velg «Inndelingszoom»

Zoom9

 • Velg hvilken inndeling du vil bruke
 • Velg «Sett inn».

Denne effekten vil da se slik ut:

{% video_player "embed_player" overrideable=False, type='scriptV4', hide_playlist=True, viral_sharing=False, embed_button=False, width='1906', height='952', player_id='24943547154', style='' %}

På samme måte som med lysbildezoom kan vi også her endre forhåndsvisningen.

Flere zoomalternativer

Med Zoom for PowerPoint får vi nye muligheter til å gjøre presentasjonene våre mer kreative. Format-kategorien til Zoom gir oss muligheten til å velge og endre både utseende og følelse. Det finnes flere måter du kan formatere zoomen på. Du kan velge å gå tilbake til det bestemte lysbilde som zoomen ble opprettet på, uten å fortsette videre i presentasjonen. Du må da huske å huke av for «Gå tilbake til zoom».

Zoom10

En annen måte du kan endre utseende på zoomen på er ved å velge at bakgrunnen på lysbildet er transparent. Velg «Zoombakgrunn» for å gjøre sammendraget, seksjonen eller lysbildet så det blandes inn i det opprinnelig lysbildet.

Oppsummering

Det finnes flere effekter og muligheter i PowerPoint som gjør presentasjonene våre mer kreative. Her har du flere innlegg som gir deg en enkel innføring i PowerPoint:

Profesjonelle presentasjoner i PowerPoint

Kreative presentasjoner i PowerPoint

Få hjelp til design i PowerPoint

Undertekst i PowerPoint

PowerPoint og Word - 5 triks du bør lære deg

Intelligent design med PowerPoint designer

Publisert:

Vi hjelper gjerne til med å finne den beste løsningen for din bedrift

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat!