Livslang læring er et konsept som tar sikte på å gjøre folk i stand til å lære gjennom hele livet. Den er selvstyrt, basert på frivillighet og egen motivasjon, utenfor skolegang og pålagt kursing. Virksomheter bør anspore ansatte til å fordype seg i sine fagfelt. Det kan skje i dødtiden på jobben, mens enkelte opplever det som en meningsfull fritidsbeskjeftigelse. For oss nerder i IT-bransjen er det en selvfølge at vi holder oss oppdatert. En viktig kilde er Microsoft Learn. Det er en gratis plattform på nettet som gir opplæring i selskapets produkter. Den er interaktiv og guidet, breddfull av nyttig kunnskap og engasjerende. Eksemplene er lagt opp sånn at du umiddelbart kan omsette dem i praksis.
Målgruppen for Microsoft Learn er alle som jobber innen IT, både teknikere og ikke-teknikere. Azure-utviklere, løsningsarkitekter og administratorer vil finne det de trenger. Det er et vell av informasjon om Microsoft 365-produkter med rollebaserte moduler og læringsbaner. En fin måte å komme i gang på er tre innføringskurs som leder opp til sertifiseringer: Microsoft 365 Fundamentals (MS-900), Microsoft Azure Fundamentals (AZ-900) og Microsoft Security, Compliance, and Identity Fundamentals (SC-900). Disse krever få forkunnskaper. Vinklingen er ikke teknologisk og henvender seg primært til alle som ønsker å få et generelt overblikk.
Oversikt over Microsoft Learn
Du behøver ikke opprette en profil for å bruke Microsoft Learn og få tilgang til alt læringsinnhold. Men det har sine fordeler. Du følger fremdriften i læringsaktiviteter. Du kan lage og dele samlinger av moduler og lagre bokmerker. Du kan bruke gratis Azure-ressurser og få personlige anbefalinger. Ett sentralt moment er at du samler poeng og prestasjoner. Det appellerer til alle som er glad i spill, liker utfordringer og har en sunn innstilling til konkurranse. For hver avsluttet modul får du et merke, for hver fullført læringsbane et trofé. I tillegg beregnes det erfaringspoeng. Selv har jeg holdt på med plattformen siden den ble lansert høsten 2018. Dermed er det blitt en del poeng.
Oversikten viser nylige aktiviteter. Alle her er del av Microsoft Security, Compliance, and Identity Fundamentals. Det gis generelle oversikter, uten å gå dypt inn I teknologier. Hensikten er å vise hva du kan oppnå med dem, og hvordan de beskytter organisasjonen. Dermed er de i høyeste grad interessante for ikke-teknisk personell og beslutningstakere, samtidig som de gir en lettfattelig innføring for IT-folk som ikke er godt kjent med skyen. De tre siste fullførte modulene som vises, er Endepunktssikkerhet med Intune, Funksjonene for sikkerhetsadministrasjon i Microsoft 365 og Trusselbeskyttelse med Microsoft 365 Defender.
Under Oversikt i navigasjonsruten har du Aktivitet, der du kan gå langt tilbake. Utfordringer er knyttet til de siste to digitale arrangementene av Ignite, Microsofts årlige konferanse for utviklere og IT-profesjonelle. Sertifiseringer viser et utvalg av dine siste. Under Samlinger kan du opprette egne, men Microsoft gjør det også når du stryker i dine første famlende forsøk på å fornye en sertifisering, så du får vite hva du må kunne mer om. Følger viser favorittråder, -merker, og -brukere (angår Q&A, som er tekniske fora). Oppnåelser inneholder alle fullførte moduler. Innstillinger lar deg angi personinformasjon og brukernavn. Du kan koble din personlige Microsoft-konto til arbeids- eller skolekontoen din, så organisasjonen kan følge læringsutviklingen. Let etter kurs i søkefeltet øverst til høyre. Du får mange anbefalinger når du logger deg på https://docs.microsoft.com/nb-no/learn/.
Eksempelside fra Microsoft Learn
På en enkelt side i læringsbanen Microsoft Security, Compliance, and Identity Fundamentals får du en innføring i sikkerhetsmodellen Null tillit. Fremstillingen er for det meste tekstbasert, men inneholder også en kort video som introduserer metodologien: «Ikke stol på noen, verifiser alt.» Modellen erstatter gammeldagse forestillinger om at nettverksbeskyttelse er nok til å sikre bedriften. Andre steder gis det en guidet rundtur i brukergrensesnittet der du selv må klikke på elementene og får en forklaring på hva de gjør. Og i Azure-modulene er det kommet sandkasser som lar deg bruke miljøet for øvelser. Forhåpentlig ser vi det snart for Microsoft 365 også.
Hvorfor Microsoft Learn?
Tradisjonelt leser vi bøker, som allerede er utdatert idet de utgis. Bedre er det med e-bøker som kontinuerlig holdes oppdatert med månedlige utgivelser og kommer i nye utgaver hvert år, som Office 365 for IT Pros og Microsoft 365 Security for IT Pros – selve standardverkene! Disse bør da naturligvis suppleres med dyptpløyende dokumentasjon på Microsoft Docs om du skal sette opp en løsning. Den gir deg den tekniske informasjon du trenger. Men for virkelig å mestre tjenestene og produktene er det nødvendig med et bredere syn på hvordan de passer inn i hverandre og danner en sammenhengende helhet.
Med Microsoft Learn får du kontekst for hvordan de enkelte teknologiene bidrar til større løsninger. Du lærer på en måte som etterligner hvordan de brukes i den virkelige verden. Du får ett sted med mest mulig oppdatert innhold. (Det strekker seg så langt at du tror du er ferdig med en læringsbane, så er det underveis plutselig plusset på med flere moduler, mens andre er skrevet om.) Det gis nødvendige øvelser ut fra tankegangen: Jo mer praktisk, desto bedre. Og fremfor alt kan du lære i ditt eget tempo når du har tid.
Fremstillingene er uhyre gjennomtenkt og profesjonelt skrevet. Formen er tett og lett å følge med på. Oppbygningen er amerikansk og ofte nok parodiert: “Tell them what you’re gonna tell them. Tell them. Tell them what you’ve told them.” Men her fungerer det på en effektiv måte uten å virke trøttende. Og hver modul avsluttes med en kunnskapssjekk. Svarer du riktig ved første forsøk, blir det 400 erfaringspoeng (XP står for experience points). Ellers må du avfinne deg med 200. Så må du ikke glemme å låse opp oppnåelsen. Det gir 300 poeng ekstra og et merke. Læringen tilfredsstiller et urgammelt konkurranseinstinkt, og du sitter igjen med en følelse av å ha skjønt noe.
Microsoft Azure Fundamentals
La oss ta et annet eksempel. Sånn ser oversikten ut for Microsoft Azure Fundamentals (AZ-900). Det er seks læringsbaner (6 trofeer). (1) Beskriv kjernekonsepter i Azure; (2) Beskriv kjernetjenester i Azure; (3) Beskriv kjerneløsninger og administrasjonsverktøy i Azure; (4) Beskriv generelle sikkerhets- og nettverkssikkerhetsfunksjoner; (5) Beskriv funksjoner for identitet, styring, personvern og samsvar; (6) Beskriv avtaler om kostnadshåndtering og servicenivå i Azure. Før du vet ord av det, har du forstått det grunnleggende ved Microsofts skyplattform for databehandling.
Hva mer er: Du har opprettet et nettsted for WordPress på kortere tid enn det tar å spise lunsj. Dette krever ingen forkunnskaper og viser hvor genialt det er med plattform som tjeneste (PaaS). Du behøver ikke vite noe som helst om servere og nettverk, enn si hvordan man konfigurer dem (på en sikker måte). Alt dette tar Microsoft seg av. Du skal bare aktivere sandkassen.
Du går inn i Azure-portalen og oppretter en ressurs. Dette kan fint være ditt første møte med Azure, hinsides all hype. Alt sammen forklares trinn-for-trinn. Du ender opp med denne nettsiden som du kan åpne i nettleseren din. Naturligvis må det noe mer konfigurasjon til før det kan settes i produksjon. Men tenk bare på hvordan dette var i gamle dager uten skyen. Det kunne ta uker med mye ny infrastruktur.
Støttede språk
På norsk finnes det bare moduler for Power BI. På svensk er det en del om Azure. Ellers må du holde deg til ett av de store verdensspråkene. Men for å parafere Holberg: «Jeg taler fransk med kvinnene, dansk med tjenerskapet, tysk med hunden – og engelsk med min datamaskin.»
Avsluttende ord
Det er morsomt å beherske ting. Det er gøy å jobbe når du vet at du kan jobben. Forutsetningen i en teknologisk verden med en rivende utvikling er å engasjere seg i livslang læring. For Microsofts skytjenester er Microsoft Learn det beste utgangspunktet, men ikke nødvendigvis det eneste. To andre nettsteder som kan anbefales, er Pluralsight og Whizlabs. For mange kan kunnskapstørst være en drivende faktor. Den bør stimuleres. I Lillevik IT var vi så heldige å ha Sertifiseringsleker. De to som tok flest, vant en reise til Orlando i Florida for å delta på Ignite i fem dager. Det kan muligens være smart å finne frem til noen belønningsstrategier for å få folk i gang. Så blir dine ansatte forhåpentlig selvgående.