Hopp til hovedinnhold

Hvor sikre er egentlig filene i skyen? Dette spørsmålet stiller vi ofte, særlig de som leder små bedrifter eller som jobber som IT-ansvarlig i de litt større. Vi kan til og med dele spørsmålet inn i tre deler:

  • Er kontoen min godt nok beskyttet for hacking?
  • Hvor trygge er filene mine når jeg sender de til andre?
  • Hvor sikre er filene mine når de befinner seg på leverandørens servere og når de er på vei til enheten min?

Svaret på alle tre spørsmålene er det samme: De største skylagringstjenestene er svært sikre. Generelt er filene bedre beskyttet med en topp skyleverandør enn de er på en bærbar datamaskin eller en ekstern lokasjon. Med dette i bakhodet er det verdt å ta en titt på hvordan skylagring beskytter og låser dine personlige- og arbeidsfiler.

Hva er skylagring?

Skylagring er et paraplybegrep som beskriver en tjeneste som lagrer filer, bilder og data i et eksternt datasenter og som gir deg tilgang når som helst og hvor som helst du har internettforbindelse. Du kan også tenke på det som en harddisk i skyen, med nesten ubegrenset kapasitet uten maskinvare.

Veldig mange bruker skylagring på grunn av fordeler som gir tilgang hvor som helst, beskyttelse mot tap dersom det gjelder feil på diskstasjonene eller dersom enheten blir mistet. Skylagring muliggjør samtidig fildeling, sanntidssamarbeid og versjonshistorikk. Noen tjenester tilbyr videre avanserte sikkerhetsfunksjoner som gjenoppretting dersom man blir utsatt for løsepengevirus, virusskanning og advarsel om sletting av filer.

Beskytt data og filer

Et enkelt databrudd kan bety store negative konsekvenser for en bedrift. Det finnes derfor mange systemer og kontroller som holder innholdet trygt, sikkert og privat. Disse systemene krever investeringer, men reduserer sannsynligheten for databrudd betraktelig.

Her er noen tiltak du selv kan gjøre for å beskytte filene dine i Microsoft OneDrive:

Lag et sterkt passord. Sjekk styrken på passordet ditt.

Legg til sikkerhetsinformasjon. Du kan legge til informasjon som telefonnummeret ditt, en alternativ e-postadresse eller et sikkerhetsspørsmål med svar. Dersom du da glemmer passordet ditt eller kontoen blir hacket, kan sikkerhetsinformasjonen bekrefte identiteten din og hjelpe deg med å gjenopprette kontoen.

Dette hjelper deg med å beskytte kontoen ved å kreve at du oppgir en ekstra sikkerhetskode hver gang du logger på en enhet som du ikke stoler på. Den andre faktoren kan for eksempel være en telefonoppringning, tekstmelding eller en app.

Bruk totrinnsverifisering.

Aktiver kryptering på mobile enheter. Med OneDrive-mobilappen anbefales det å aktivere kryptering på iOS- eller Android-enheten. Dette hjelper med å holde OneDrive-filene dine beskyttet hvis mobilenheten mistes, blir stjålet eller noen får tilgang til den.

Onedrivesikkerhet1

Ytterligere sikkerhetsfunksjoner

Skylagringstjenester kommer som nevnt med mange sikkerhetsfunksjoner. Blant annet:

Virusskanning ved nedlastning for å oppdage kjente trusler. Windows Defender skanner dokumenter ved nedlastning for innhold.

Overvåkning av mistenkelig aktivitet. For å forhindre uautorisert tilgang til kontoen din overvåker OneDrive påloggingsforsøk og blokkerer disse. I tillegg sendes et e-postvarsel dersom det mistenkes uvanlig aktivitet, for eksempel et forsøk på å logge på fra en ny enhet eller et nytt sted.

Gjenkjennelse av løsepengevirus og gjenoppretting. Som en Microsoft 365-abonnent blir du varslet dersom OneDrive oppdager løsepengevirus eller et ondsinnet angrep. Du vil enkelt kunne gjenopprette filene dine til et tidspunkt før de ble berørt, opptil 30 dager etter angrepet. Du kan også gjenopprette hele OneDrive opptil 30 dager etter et angrep eller andre typer tap av data, for eksempel filkorrupsjon eller utilsiktet sletting og redigering.

Versjonshistorikk for alle filtyper. I tilfelle det skjer uønskede redigeringer eller utilsiktet sletting kan du gjenopprette slettede filer fra OneDrive-papirkurven eller gjenopprett en tidligere versjon av en fil i OneDrive.

Passordbeskyttelse og delingskoblinger som utløper. Som Microsoft 365-abonnent kan du holde dine delte filer sikrere ved å kreve et passord for å få tilgang til dem eller angi en utløpsdato på delingskoblingen.

Melding om sletting av massefiler. Hvis du ved et uhell eller med vilje slette et stort antall filer, vil OneDrive varsle deg og gi deg trinn for å gjenopprette disse filene.

Onedrivesikkerhet2

Beskyttelse av sensitive data

For å overholde forretningsstandarder og bransjeforskrifter må bedriften beskytte sensitiv informasjon. Sensitiv informasjon kan omfatte økonomiske data eller personlig identifiserbar informasjon, som for eksempel kredittkortnummer, personnummer eller helsejournaler. Med retningslinjer for forebygging av datatap (DLP) kan administratorer identifisere, overvåke og automatisk beskytte sensitiv informasjon i OneDrive. Administratorer kan for eksempel forhindre at salgsteamene ved et uhell deler sensitiv data eksternt.

Onedrivesikkerhet3

Omfattende overvåkning

Brukere som deler innhold i OneDrive kan få tilgang til rapporter på delte filer og mapper for å se hva som er delt eksternt. På samme måte kan administratorer får tilgang til omfattende rapportering som inkluderer OneDrive-bruksrapporter som beskriver trender, brukerkontoer og lagring over en valgt periode. Aktivitetsrapporter inkluderer også informasjon om filendringer, opplastninger, nedlastninger og filer som er delt eller synkronisert.

Dersom en administratorer implementerer DLP-retningslinjer, kan de også generer DLP-rapporter for å se trender og innsikt. Ved å overvåke innhold i OneDrive kan administratorer raskt identifisere uvanlig aktivitet blant eksterne arbeidskontoer, som nås fra en rekke steder og enheter.

Avslutning

Microsoft OneDrive er en skytjeneste som lar deg lagre filer og bilder sikkert på nettet samtidig som du får tilgang til dem fra hvilken som helst enhet, hvor som helst. Fra sikkerhetskopiering av filer til deling og samarbeid, kommer skytjenester med mange funksjoner for både hjem, skole og jobb.

Publisert:

Inspirert? Vi vil gjerne hjelpe deg med å finne den beste løsningen for din bedrift.

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat!