Hopp til hovedinnhold

8 ting du som ansatt tenke angående IT-sikkerhet

Bilde av tastatur med rød knapp

I løpet av den siste tiden har overskrifter om sikkerhetsproblemer som eksterne trusler og datatap vært sentralt i norske aviser. Det er med det naturlig at ansatte også utrykker bekymringer for kontorsikkerheten, og ikke minst sine enheter når de ansatte jobber på hjemmekontor.

I dette innlegget gir vi deg praktiske tips som vil bidra til at du som ansatt kan unngå å bli utsatt for et dataangrep.

MFA på alt

På samme måte som du låser inngangsdøra for å unngå at fremmede kommer inn i hjemmet ditt, er dette det enkleste sikkerhetstiltaket du selv kan iverksette. Ofte er løsningene du bruker sikre, men det er kontoen din som er utsatt. Husk å aktivere det som heter totrinnsverifisering på alle innlogginger som krever passord. Dette gjelder alt fra mail til Facebook og Spotify. Som regel finner du dette valget under innstillinger på brukeren din.

Ta back-up av filene dine

Det finnes mange skybaserte lagringstjenester nå som automatisk gir deg backup i for eksempel 30 dager. Et eksempel er OneDrive. Dette er et mye bedre alternativ enn å lagre lokalt på din maskin, hvor alt går tapt om den slutter å fungere. Ikke bare har du tilgang til filene dine fra hvilken som helst enhet, men du minimerer også risikoen for at filer går tapt eller kommer på avveie. I tillegg vil backup av filene dine også hjelpe deg med å gjenopprette skadede eller tapte filer, inkludert filer som er låst av løsepengevirus. Hvis du trenger mer omfattende backup finnes det flere skybaserte alternativer som verken er kostbare eller vanskelige å sette opp.

Vær forsiktig når du kobler deg på Wi-Fi du ikke kjenner

Et av de vanligste triksene en hacker bruker, er å henge på steder med offentlig WiFi. Her vil de prøve å lure deg til å logge inn på et nettverk som ligner på hverandre. Når du skal hente opp listen over tilgjengelige WiFi-nettverk kan det være at du ser flere med omtrent samme navn. Hvis du her kobler til feil nettverk kan hackerne få tilgang til dataene dine. Sørg for at du velger riktig WiFi nettverk når du er ute på farten.

Er det for godt til å være sant? Sjekk avsenderadressen

Lukrative tilbud eller oppsiktsvekkende uttalelser er designet for å tiltrekke folks oppmerksomhet. For eksempel hevder mange at du kan ha vunnet en iPhone, et lotteri eller en annen overdådig premie. Dersom det er for godt til å være sant, er det også mest sannsynlig det. Ikke klikk i e-poster med denne type innhold. Bli bedre på å gjenkjenne phishing her.

Aldri svar på e-post som ber om passordet ditt

En proff aktør vil aldri be deg oppgi passordet ditt. Verken på e-post eller via en telefonsamtale. Et eksempel på dette kan være en e-post som kommer fra Netflix med en knapp som sier at du må gjenopprette kontoen din. For å gjenkjenne at dette er phishing kan du sjekke avsenderadressen.

Husk å logg ut

Flere av oss jobber på flere enheter, enten det er maskiner du har via jobb, kanskje du bruker din private og flere jobber også i prosjekter hvor man bruker kunder sitt utstyr. Det er viktig at du er observant på hva du lagrer hvor og at du husker å logge ut av systemer slik at sensitiv data ikke kommer på avveie. Jobb i nettleser, ikke synkroniser ned dokumenter fra Teams eller SharePoint om du ikke sitter på en jobbmaskin.

Du må oppdatere

Ja, det kan være litt irriterende å oppdatere, men det er veldig viktig! Oppdateringer er stort sett for å fikse eventuelle sikkerhetshull. Det er viktig å tillate automatiske oppdateringer på enheter og systemer. Programvareoppdateringer utvikles for å løse sikkerhetsproblemer og inkluderer ofte nye sikkerhetsfunksjoner som beskytter dataene og enhetene dine. Les mer om hvorfor her.

Unngå samme & enkle passord

Det kan ofte være utfordrende eller vanskelig å finne på ulike passord som er avanserte nok til ulike tjenester. Listen over de mest vanlige passordene er ofte det hackerne også prøver først. Her anbefales det å bruke en passord-generator som for eksempel LastPass. Det vil da med ett bli enklere å generere avanserte og sikre passord.

Publisert:

Vi hjelper gjerne til med å finne den beste løsningen for din bedrift

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat!